Tállai András megint megmutatta, hogyan lesz a NER-ben vereségből győzelem

A Magyar Nemzet arról ír, hogy ha Tállai András nem tévedett, akkor saját magát buktatta le, ez a szám ugyanis inkább az adóbehajtás hatékonyságának romlását jelzi: 2015-ben még 149 milliárd forinttal többet tudott beszedni ilyen címen, mint tavaly. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évkönyvében található adatokból az is kiderül, ilyen alacsony számot utoljára 2007-ben produkált az adóhatóság, amikor alig valamivel haladta csak meg a 260 milliárdot a végrehajtási bevétel.

Tállai, a csula az arcodon

Tállai vagyonnyilatkozatából tegnap tudhattuk meg, hogy fizetése mellett szép, kövér mellékes jövedelmekre tesz szert. Az már önmagában érdekes tudományos kérdés, hogy az adóhatóság vezetői, államtitkári, parlamenti képviselői teendői, és havi 4-5 falunap/szalagátvágás/vérnyomásmérő-átadás mellett milyen szuperképesség teszi még lehetővé, hogy bármilyen más munkát elvállaljon.

Na mindegy, a lényeg, hogy szombaton a Mezőkövesd győzelmi esélyekkel lép fel hazai pályán a Gyirmót ellen. Bár Szivics mester megérkezése óta a tavaly még masszív Tállai-csapat igen haloványan teljesít. Szóval, akár még itt is bukó lehet.

Megjegyzés

Az alábbi levelet az NGM Sajtó- és Kommunikációs Titkársága juttatta el hozzánk, hogy frissítsük bele cikkünkbe: "A 2016-ban átalakított NAV célja az adózók segítése, támogatása. A hatóság maximális szigorával csak az adócsalást, adóelkerülést üzletszerűen űzőknek kell számolniuk. Ez a szolgáltató szemlélet érvényesül a végrehajtásban is. Míg 2015-ben a NAV a fizetési határidő napján azonnal indította a végrehajtást, és inkasszálta a vállalkozás bankszámláját, addig az új NAV a pár napos késedelemmel fizető vállalkozásokat, magánszemélyeket először figyelmezteti. A cél nem az, hogy a végrehajtási statisztika számai évről-évre növekedjenek. A költségvetési bevételek is úgy növekedhetnek hosszú távon, ha egy indokolatlan, azonnali végrehajtás nem lehetetleníti el a vállalkozást. Az érintett vállalkozások pozitív visszajelzése mellett a költségvetési bevételek nagysága is igazolja azt, hogy sokkal hatékonyabb és eredményesebb az átalakított, ügyfélbarát NAV. 2016-ban - többek között az új szemléletű, önkéntes befizetés ösztönzését célul tűző végrehajtásnak köszönhetően - az elvártnál is 31 milliárddal több bevételt hozott az adóhivatal. Az új, szolgáltató szemlélettel 2016-ban 456 milliárddal több bevételt hozott a NAV, mint az azonnali és jellemzően maximális büntetést kiszabó 2015-os évben. Az adóbevételek növekedésében vitathatatlan szerepe van az adózói morál javulásának, amelyet a NAV az idén még tovább szeretne fejleszteni a támogató ellenőrzésekkel, a nyújtott szolgáltatásokkal (pl. e-szja), illetve az önkéntes teljesítésre ösztönző végrehajtással."