Áder Jánost újraválasztotta a Fidesz

Döbbenetes.

Sikerült a fideszes képviselőknek az agyműtét szintű feladat: helyesen ikszeltek. Áderre 131 képviselő szavazott, Majtényira ezúttal 39-en (a Gyurcsány-párt ígéretéhez híven ebben már nem vett részt.)

Ádernek gratulált Majtényi László és Orbán Viktor, majd sorban a vezető politikusok. A Jobbik részéről Volner János gratulált az újraválasztott köztársasági elnöknek.

Korábban írtuk

175 képviselő adta le voksát. Áder János 131, Majtényi László 44 szavazatot kapott. Délután folytatódik a komédia.Ahogy várható volt, nem lett meg a kétharmad. Délután jön a folytatás, akkor már az egyszerű többség is elég lesz Áder János újraválasztásához, a Jobbik nem vett részt a szavazásban.

A baloldal Majtényi Lászlót támogatja, a Fidesz Áder Jánost, a Jobbik - mivel közvetlen elnökválasztást akar - kimarad a komédiából. Az elnökválasztás kimenetele nagyjából egy hazai közbeszerzési eljárás izgalmával ér fel, így is kezeljük, ennek ellenére, ha valakit mégis érdekelne ez a bohóckodás, itt a lényeg:

Majtényi László, akit Soros támogatott, szavazzon rá

Helyre kell állítani a köztársaságot, vissza kell térni az 1989-es, 1990-es alkotmányos mozgalom értékeihez. Elviselhetetlen a szegénység, korrupció maga alá gyűrte az államot. Szerinte morálisan és alkotmányosan csak az a politika igazolható, amely a szülőföldjükről elűzöttekre úgy tekint, mint a miénkkel azonos méltóság hordozóira. Kiderült, hogy nem lenne fél óránál tovább hálás az őt megválasztó pártoknak, mert a hála nem alkotmányossági kategória. Hozzátette, hogy köztársasági elnökként nem lenne "odafagyott mosolyú köszönőember, sem pedig néma és komor szfinx".


   
Beszédében megjegyezte azt is, hogy kevesebb gyalázkodás, hazugozás, "sorosozás", idegen ügynöközés több lett volna. Az elmúlt hetek fényében azt is kérhetné, hogy ha vannak a parlamentben olyan pártok, amelyeknek vezetői élvezték Soros György támogatását, akkor szavazzanak rá.

Áder értékelt

Áder János beszédében főként az elmúlt öt évet értékelte. Mint mondta, 2012-ben azt ígérte, államfőként mindig a magyar érdekek és értékek szószólója lesz, az öt éve is vallott értékek alapján kívánja az államfői munkát továbbra is végezni. Kiemelte: eddigi elnöki munkájában kiemelt helyen szerepelt a jövő generációk iránti felelősség és a környezetvédelem. Ennek kapcsán az államfő megköszönte a képviselőknek, hogy a magyar parlament az Európai Unióban elsőként ratifikálta a párizsi klímamegállapodást. Áder János beszédében köszönetet mondott Majtényi Lászlónak, a baloldali ellenzék köztársaságielnök-jelöltjének is, hogy vállalta a megmérettetést.


    
Végül utalt a jövő évi országgyűlési választásra, jelezve, hogy "a politikai viták zaja a következő hónapokban erősödni fog". Azt kérte a képviselőktől, hogy e vita során gondoljanak a 200 éve született Arany Jánosra, aki a következőket mondta: "Aki azt mondja; én nem adok a hazának, amennyi tőlem telik, olyba veszem, mintha azt mondaná: én nem akarom, hogy legyen Magyarország. (..) Nem gondoltuk meg, hogy ha a haza nem lesz, akkor mi sem leszünk; nem lesznek ökreink, juhaink, nem lesznek házaink, földeink (...), nem leszünk mi magunk. Mert a haza ezekből áll. Most ez a kérdés: akarjuk-e, hogy éljen a haza, vagy sem?"