Éhségsztrájk tört ki a békéscsabai befogadóállomáson

Éhségsztrájkba kezdtek bevándorlók a békéscsabai zárt befogadó központban. Azt akarják elérni, hogy minél előbb kiszabadulhassanak.

Az M1-en elhangzottak szerint a központban jelenleg mintegy százan vannak, azt azonban nem tudni, hogy mennyien kezdtek éhségsztrájkba.

A tiltakozást a menekültek a legnagyobb közösségi oldalon hirdették meg, illetve a sajtóhoz is eljuttattak egy nyilatkozatot, amelyben azt írják, hogy

testi és lelki betegségektől szenvednek és többen az öngyilkosság elkövetését fontolgatják.

Hozzátették, hogy az éhségsztrájkkal azt akarják elérni, a külföldi sajtó is foglalkozzon velük, hogy minél előbb kiszabadulhassanak a befogadó központból.

Az M1 megszerezte a tiltakozók nyolc pontját, amelyben egyebek mellett az olvasható, börtönben tartják őket, miközben a háború és a halál elől menekülnek. Hozzátették, már hat hónapja vannak a központban, és nem tudják, hogy mi lesz a sorsuk. Szerintük a magyar kormány lábbal tiporja az emberi jogokat, és "pszichológiai háborút visel" a menedékkérők ellen.

A békéscsabai épületet 2013 novemberében már megpróbálták egyszer felgyújtani a lakók, de sikerült időben megfékezni a lángokat.