Budapesten írják alá: „Egyenlő munkáért egyenlő bért!”

Nyolc közép-európai ország részvételével európai polgári kezdeményezés indul a bérunióért.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke tavaly decemberben 18-án jelentette be az európai bérkiegyenlítésért való küzdelem elindítását. Ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzze a kérdést, legalább hét uniós tagállamban egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjteni. Az elmúlt hetekben a Jobbik külügyi delegációja kelet-közép-európai körútra indult, hogy szövetségeseket gyűjtsön a kezdeményezéshez.

„A balti államoktól az Adria partjáig van egy közös érzés, van egy közös sorstudat, van egy közös tenni akarás Kelet-Közép-Európa népei között”

- jelentette ki múlt hét pénteki sajtótájékoztatóján Vona Gábor. A pártelnök arról is beszámolt, hogy Kelet-Közép-Európában megtalálták azokat a szövetségeseket (Horvátországban, Bulgáriában, Szlovákiában, Lettországban, Észtországban, Romániánban, Lengyelországban), akik támogatják a Jobbik kezdeményezését és hajlandóak tenni érte. Az érintett országokból egyebek mellett parlamenti és szakszervezeti képviselők érkeznek a keddi budapesti konferenciára.

Korábban az Alfahír kérdésére Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának jobbikos alelnöke elmondta, kezdeményezésük első perctől fogva nyitott fülekre talált. A politikus szerint a bérunió Nyugat-Európa érdeke is, ahol a munkaerő szabad áramlása egyre inkább feszültségeket, illetve ellenszenvet kelt a kelet-európai bevándorlókkal szemben. Úgy fogalmazott: az eurózóna sem lehet erős addig, amíg az a gazdaságpolitika zajlik az Unión belül, hogy a centrum folyamatosan a perifériáról szívja el az erőforrásokat.

Vona a bérunióról: olyan egység jöhet létre, amely nagyra hivatott

Ez egy történelmi kezdeményezés - jelentette ki pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Vona Gábor, a Jobbik elnöke azzal kapcsolatban, hogy március 14-én, kedden megalakul az a nemzetközi polgári bizottság, amely az Európai Bizottság (EB) elé tárja az ellenzéki párt által kezdeményezett európai bérunióról szóló elképzelést.