Itt a válasz, miért vetkőztették le az Országgyűlés alelnökének vendégét

Még véletlenül sem a tiltott vörös csillagos jelkép viselése miatt. Az megengedett...

A nyilvános bizottsági ülésre Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnökének a meghívására is érkeztek vendégek, ám egyiküket a zakója alatt viselt "Szabadságot Budaházynak!"-feliratú póló miatt az Országgyűlési Őrség munkatársai feltartóztatták, majd az Országházba történő belépését a póló levételéhez kötötték (erről ITT írtunk).

A történtek miatt Sneider Tamás panasszal élt, amelynek kivizsgálásának eredményéről az Országgyűlés Sajtóirodája a mai napon tájékoztatta portálunkat, megküldve Tóth László ogy. dandártábornok által a jobbikos politikusnak küldött levelet.

Ebből kitűnik, hogy az Őrség „demonstrációs eszköz behozatalának” ítélte az alelnök vendégének a pólóját, aki így zakója alatt egy kombinét viselve tudta végighallgatni a bizottság ülését. A parancsnok - erősítve álláspontját - levelében kifejti:

"2016. november 2-án, (...) a Kossuth téri mélygarázs lejárójához szervezett demonstráción résztvevők közül többen viselték a fent leírt ruhadarabot"

- azt már nem árulta el, hogy ezzel mi a probléma, hiszen egy a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó, törvényesen bejelentett rendezvényt említ, négy hónapra visszahivatkozva. Mindenesetre a parancsnok dicséretes memóriájáról, vagy az alapjogaikkal élőkről készített részletes feljegyzésekről árulkodik az idézett megállapítás.

Az Országgyűlés Őrség olyannyira nem szokott a ruházaton látható feliratok vagy szimbólumok megítélésével foglalkozni, hogy gyakorlatilag mindennapi látvány az Országgyűlésben és az Irodaházban a tiltott vörös csillagos jelkép viselése, pedig ez a Szabályzat 12. § (1) bekezdésének e) pontja szerint meg nem engedett tevékenységnek minősül. Persze ha nem támasztanánk alá fotóval az állításunkat, akkor az nem is létezne, ezért gyorsan be is mutatunk egyet. Baloldalon a tiltott, jobboldalon a támogatott ruházat látható az Országgyűlésben és az Irodaházban. Előbbi az égvilágon semmilyen szabályba nem ütközik, utóbbi igen, de ez nem zavarja az érintetteket.

Gyakorlatilag bármilyen póló minősülhet demonstrációs eszköznek, ami valamiért nem szimpatikus egy őrnek. Ez derül ki a parancsnok tájékoztatásából.

„Vendégemmel szemben példátlanul, hatáskörüket durván túllépve léptek fel, emberi méltóságában súlyosan sértő intézkedésnek vetve alá. Szeretném tudni, hogy erre ki adott, miért adott, és milyen jogcímen adott utasítást”

- tájékoztatta az Alfahírt Sneider Tamás, aki elmondása szerint még megfontolja, hogy kér-e állásfoglalást az alapvető jogok biztosától.