Tényleg az a legjobb módja a szembenézésnek, hogy levesszük a Heinekenről a vörös csillagot?

Melyik a fontosabb? Nyilvánossá tenni a kommunista titkosszolgálatok aktáit, vagy a vörös csillag a Heinekenen?

Mint ismert, a napokban került a Ház elé Semjén Zsolt (KDNP) és Lázár János (Fidesz) által jegyzett előterjesztés, amely megtiltaná az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú felhasználását. Halász Jánost a sajtótájékoztatón kérdezték a Heineken érintettségéről, illetőleg az időzítésről: szerinte az indítvány célja, hogy "a vizuális környezetünket ne szennyezzük tovább" önkényuralmi jelképekkel.

A Heineken is valóban érintett, de ezt

"a sört senki nem akarja betiltani természetesen, a címkén lévő vörös csillagról van szó"

- mondta. Megjegyezte, hogy a San Pellegrino termékeinek csomagolásán is ugyanez a jelkép látható.

Tehát az időzítésről nem esett szó.

Ez ennek tudatában is furcsa, mert hétfőn a parlamentben szintúgy szóba került a kommunista múlttal való szembenézés. Emlékezetes, Vona Gábor, a Jobbik elnöke Orbán Viktor ügynökmúltját, illetve az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalának elmaradását firtatta, amire az volt a miniszterelnök válasza, hogy a Jobbik egy csicskapárt.

Kósa kedden békülékeny hangot ütött meg. Azt mondta: Vona Gábort minden bizonnyal hamisított dokumentumokkal vezették meg.

De persze arról már nem beszélt, hogy ez a téma - még szimbolikus szinten is - fontosabb, mint egy sörcímke.

"Ha Kósa Lajos úgy véli, ügynökügyben hamisított dokumentumok kerültek nyilvánosságra, akkor tegyük végre tisztába az állambiztonsági múltat! A Parlament előtt fekszik az a lengyel mintára készült törvényjavaslat, mely nyilvánossá teszi a kommunista titkosszolgálatok aktáit. A Fidesz és a KDNP támogassa a lengyeleknél már bevált törvény hazai változatát, és akkor végre egyszer s mindenkorra lezárható lesz az úgynevezett rendszerváltás egyik legfontosabb, máig megoldatlan problémája. Ezért a 27 éves morális adósságért a legfőbb felelős a Fidesz és Orbán Viktor"

- reagált minderre Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

Sarokba szorult az ügynökmúlt miatt Orbán Viktor - és úgy válaszolt, mintha egy kocsmában ülne

Nem igazán lehet tudni, mi jöhet még ezután? Orbán Viktor miniszterelnök korábban Terry Black hangján szólalt meg a parlamentben, most pedig csicskának nevezte a legerősebb ellenzéki pártot. Vona Gábor hétfőn arra figyelmeztette a képviselőket, hogy nem tarthatjuk befejezettnek a rendszerváltást addig, amíg nem hoztuk nyilvánosságra a pártállami múlt titkait, az ügynöklistákat.

Vajon törlesztik az adósságuk, vagy marad a színház?