Mindenki nyugodjon le: felmérették maguknak, hogy kiegyensúlyozott-e a média, és kiderült, hogy ja

Az ellenzéki pártok nagy arányban kapnak teret a főműsoridős híradókban. A kérdés, hogy hogyan.

A Nézőpont Intézet rendszeresen elkészíti a fő esti televíziós hírműsorok kvantitatív elemzését; a TV2, az RTL Klub, az M1, a HírTV, az ATV és az Echo TV esti híradóinak tudósításait vizsgálják negyedéves és éves bontásban.

Mivel a Nézőpontnál nem igazán tettek különbséget Orbán Viktor „honvédő harcának” méltatása, és Vona Gábor lebuzizása között, így olyan számok jöttek ki, miszerint az „egészséges”, "egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok, egyharmad ellenzéki" arány hol másutt jött volna ki, mint az M1-nél és a TV2-nél.

Ezzel szemben az RTL Klubon 42, a Hír TV-n 45, az ATV-n 54 százalék volt tavaly az ellenzéki megszólalók aránya.

Az elemző kifejtette: a kvantitatív adatok szerint a hírek fogyasztói olyan mértékű ellenzéki állásponttal találkoznak, hogy

egyáltalán nem lehet azt mondani, teljes kormányzati médiauralom lenne.

Tehát, amikor a kormányközeli körök által felvásárolt médiumok valamilyen lejáratóanyaghoz bevágnak egy három másodperces zavarodott tagadást az áldozattól, de mellette Németh Szilárd is csak öt másodpercben röhöghet ezen a kamerába, valójában kiegyensúlyozott politikai híradásról beszélhetünk.

Mert a kvantitatív elemzés ezt mondja. A kvalitatív meg valami hülyeség lehet, és amúgy sem kérték a Lendvayból.

Mindegy, a Nézőpont szerint differenciált a sajtókép, és többségben vannak az ellenzéki hangok az online médiában és a nyomatott sajtóban (pontosabban abban a néhány darabban, amit még nem vásárolt fel a kormány holdudvara), ráadásul ezek nézettsége, elérése magasabb, mint "a kormánybarát csatornáknál".

Végezetül hozzátette: nem mond igazat az, aki szerint szinte "leuralta" a kormánypárt a sajtót, és véleménye szerint Németországban is megirigyelhetik a magyarországi véleménypluralizmust – élt az 1.0-s érveléstechnikai fogással az elemző.