"Ez jó hír Európa és Hollandia számára is" – vesztett a bevándorlásellenes jelölt, örülnek a vezetők

Nagyon megkönnyebbültek.

A német külügyminiszter egyben jó jelzésnek minősítette, hogy nem a muzulmánellenes megnyilvánulásairól ismert Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője nyert.

Angela Merkel német kancellár telefonon gratulált Rutténak választási győzelméhez - közölte Steffen Seibert kormányszóvivő Twitter-oldalán. Seibert emellett szó szerint is idézte a kancellárt:

"Örülök a további jó együttműködésnek barátokként, szomszédokként és európaiakként".

A német szociáldemokrata párt kancellárjelöltje, Martin Schulz szintén üdvözölte, hogy az előzetes előrejelzések szerint a hollandok túlnyomó többsége világosan elutasította "Geert Wilders uszítását és egész társadalmi csoportokkal szembeni kimondhatatlan álláspontját".

"Ez jó hír Európa és Hollandia számára is"

- tette hozzá.

A moszkvai látogatáson tartózkodó Horst Seehofer bajor miniszterelnök is megkönnyebbülten reagált a holland választási eredményekre. "A nemzeti jelentőségű választásokon a komoly polgári pártokat támogatják, amennyiben meggyőző válaszokat tudnak adni az embereket foglalkoztató kérdésekre" - mondta, hozzátéve, hogy Mark Rutte miniszterelnök, a VVD vezetője ezúttal a foglalkoztatási és a fiatalok munkanélküliségét mérő mutatókat illetően tudta jobb számokkal meggyőzni a szavazókat.

Paolo Gentiloni olasz kormányfő is megkönnyebbülten reagált.

"Nem lesz Nexit. Az EU-ellenes jobboldal elvesztette a hollandiai választásokat"

- írta Twitter-oldalán, utalva a PVV egyik korábbi kezdeményezésére, miszerint tartsanak népszavazást Hollandiában is az unióból való kilépésről. Hozzátette: most közösen kell az Európai Uniót "újjáéleszteni" és megváltoztatni.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök egy szóval kommentálta a Twitteren a The Scotsman című lap cikkét Wilders választási vereségéről. Azt írta: "helyes".

Francois Hollande francia elnök a "szélsőség felett aratott világos győzelemként" méltatta Rutte választási sikerét. Az Élysée-palota csütörtökre virradóra megjelent közleménye szerint a nyitottság, a mások iránti tisztelet és az Európába vetett hit értéke "az egyetlen válasz a nacionalizmusra és az elzárkózásra".

A Mark Rutte holland miniszterelnök vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) a szavazatok 21 százalékát megszerezve győzött a hollandiai parlamenti választásokon, és messze megelőzi Geert Wilders második helyen végzett bevándorlásellenes Szabadságpártját (PVV), amely 13 százalékot kapott - derült ki a leadott szavazatok több mint 90 százalékának megszámlálását követően, csütörtök hajnalban.

Reszket a holland politika: a mainstream pártok Wilders győzelmétől tartanak

Bár a holland választási rendszer 1918-as bevezetése óta nem fordult elő, hogy ne koalíciós kabinet lássa el a parlamentáris monarchia vezetését, a fősodratú politikai erők most mégis félnek attól, hogy a szélsőjobboldalinak bélyegzett Szabadságpártnak (PVV) sikerülhet a lehetetlen, és megszerzi az egyedüli kormányzáshoz szükséges többséget, vagy legalábbis a holland parlament legerősebb erejévé válik.