A BKV szerint hét videokamera bizonyítja, hogy nem a sofőr miatt maradt a trolin az anya

Gyakorlatilag semmi sem igaz abból, ami megjelent eddig az esetről.

A BKV közleményben cáfolja, hogy a gyermek a babakocsiban idegenekkel maradt a megállóban, annak következtében, hogy 75-ös trolibusz vezetője rácsukta a babakocsira az ajtót.

Ezzel szemben a felvételen az látszik, hogy 4 hölgy érkezik együtt, velük van a gyermek, továbbá két kistermetű kutya is.

"A babakocsit már a járműre sem az anya tolja fel. A hölgyek minden kétséget kizáróan ismerik egymást, beszélgetnek, esznek-isznak. Leszállási szándékot egyikük sem jelzett, a leszállást akkor kezdték meg, amikor a troli a megállóban megállt. A babakocsit nem az anya tolta le a járműről. A felvételen látszik, hogy a fiatal hölgy leszállt a babakocsival – ekkor az ajtók becsukódtak, hozzáértek a kocsi első kerekéhez, majd azonnal újra kinyíltak. A két idősebb hölgy még le tudott szállni, az édesanya a trolibuszon marad. A gyermek tehát a három hölggyel maradt ott, akikkel az édesanya együtt utazott".

Közlik azt is, a felvételen látszik, hogy a kocsit toló hölgy többször rácsap a jármű ajtajára és kiabál valamit, amire a buszon lévő panaszos annyit mond, hogy „hagyd”.

"Az édesanya – szintén a felvételek tanúsága szerint – nem jelezte a járművezetőnek (sem másnak), hogy probléma történt, hanem előre ment a jármű belsejében, és az egyes és kettes ajtó közötti részen, félúton megállt. Tekintve, hogy a jármű a Hősök terénél a gyalogos átkelőhelynél a jelzőlámpa tilos jelzése miatt megállt és 25 másodpercet várakozott, majd elindult a Benczúr utcai megálló felé, ami még 50 másodpercre van, a hölgynek közel másfél perce volt arra, hogy a járművezetőt tájékoztassa a történtekről, de sem ezt nem tette meg, sem a vészjelző gombot nem használta".

A trolibuszon elhelyezett 7 db kamera rögzítette az eset teljes képi és hanganyagát. Ezen felvételek alapján cáfolja a BKV azt is, hogy kollégájuk durván beszélt volna a panaszossal – a sofőr részéről semmilyen szóbeli reagálás nem történt, amikor a panaszos leszállás közben odaüvöltött neki. Hangsúlyozzák, a hölgy nem ment oda a sofőrhöz, nem jelzett felé semmit, egyszerűen leszállás közben odakiabált neki egy mondatot.

Cáfolják továbbá a babakocsi megrongálódásának sajtóban megjelent leírását, hiszen az alacsonypadlós trolibuszokon alkalmazott élvédelmi automatika miatt ez lehetetlen; amikor az ajtó záródás közben és a babakocsihoz, pontosabban annak első kerekéhez ért, a védelmi rendszer hatására azonnal kinyílt, tehát azt nem érhette a roncsolódáshoz elegendő erőhatás.

Visszautasítják az ilyen és hasonló megnyilvánulásokat, amely véleményük szerint alkalmas lehet a jó hírnevük megsértésére – ezzel kapcsolatban jogi lépések megtételét fontolgatják.