Az OECD szerint túl korán mennek nyugdíjba a magyarok - reagált a Jobbik

Ajánlásokat tett az OECD Magyarországnak, szerintük például nem szabadna nyugdíjba menni a nőknek 40 ledolgozott év után.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb jelentésében elismeri a Magyarországon elért reformeredményeket, de kiemeli a komplex és gyakorta változó szabályozás vállalati beruházásokra és a termelékenység javulására kifejtett fékező hatását is.

A szervezet többek közt javasolta a verseny fokozását, az oktatási rendszer javítását és az idősek foglakoztatásának fokozását is.

A jelentés szerint a nyugdíjkorhatárt a várható élettartam emelkedésével párhuzamosan emelni kellene, a Nők40 programot pedig meg kellene szüntetni.

Utóbbi ponttal a Jobbik nagyon nem ért egyet.

Sneider Tamás, a párt alelnöke szombaton kiadott közleményében azt írja: 

"A Jobbik a leghatározottabban elutasítja a neoliberális gazdaságpolitikát valló OECD azon megállapítását, mely szerint meg kellene szüntetni a Nők 40 programot, illetve hogy az idősebbeknek tovább kellene maradniuk a munkaerőpiacon. Az OECD láthatóan nincs tisztában a magyar társadalmi viszonyokkal, azzal a ténnyel, hogy a magyar munkavállalók nyugat-európai társaiknál sokkal több munkaórát dolgoznak le nyugdíjba vonulásukig."

Sneider kiemelte: a Jobbik nemcsak megtartaná a Nők 40 programot, hanem a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét kiterjesztené a férfiakra is.

"A hazai munkaerőhiányt sem az idősek nyugdíjazásának későbbre tolásával, hanem az egzisztenciális okokból Nyugatra menekült magyarok európai szintű hazai bérezésével kell orvosolni. A magasabb, európai szintű bér magasabb járulékbevételt is jelent, így az nemcsak a Férfiak 40 program költségvetési kiadásait fedezné, hanem akár további nyugdíjemelést is lehetővé tenne" - írja a politikus.