Trump szerint a németek nagyon sokkal tartoznak a NATO-nak

Trump szombati Twitter-üzenetében azt hangoztatta, hogy Németország "óriási összeggel" adós, szavai szerint jóval több pénzt kellene fizetnie az Egyesült Államoknak azért a "nagyszabású és rendkívül drága védelemért", amelyet Washington nyújt Németországnak. 

A pénteki csúcstalálkozó utáni sajtóértekezleten Trump és Merkel az Egyesült Államok és Németország közös érdekeit hangsúlyozta, a szombati Twitter-üzenetben hangoztatott német tartozásról - legalábbis a nyilvánosság előtt - nem volt szó. 

Donald Trump pénteken megerősítette, hogy az új amerikai kormányzat változatlanul támogatja a NATO-t, de megismételte, hogy Washington szükségesnek tartja az összes tagállam növekvő anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szervezethez. Ugyanakkor elismerően szólt Angela Merkel, illetve Németország szerepvállalásáról a szövetségben. 

A német kancellár pedig kijelentette, hogy Berlin tartja magát a NATO-tagállamok azon közös célkitűzéséhez, amelyet a 2014-ben tartott NATO-csúcsértekezleten fogalmaztak meg, s amelynek értelmében 2024-ig valamennyi tagállam a GDP (hazai össztermék) két százalékát védelmi kiadásokra fordítja. Angela Merkel a német védelmi kiadások növelését ígérte az amerikai elnöknek.