Ön hány lépcsőnyi távolságra van Orbán Viktortól?

Magyarországon mindenkit össze lehet kötni mindenkivel, így Önt is a miniszterelnökkel.

Lázár János kancelláriaminiszter jobbkeze több, a kormányzat számára számára kínos történetbe is beleállt. Csepreghy beszélt többek között Rogán Antalról, Mészáros Lőrincről, a letelepedési kötvényekről is, ám megállapítása szerint nincs Magyarországon rendszerszintű korrupció.

Mészáros Lőrinc, illetőleg a magyar közbeszerzési rendszer sajátosságai kapcsán Csepreghy elmondta, azért sem helyén való azt firtatni, hogy a miniszterelnök személye kötüli gazdasági szereplők nyernek a kiírásokon (Mészáros, Garancsi István, Tiborcz István), mert egy 10 milliós országban

"ha akar, mindenkit össze tud kötni mindenkivel. (...) Ismer engem, én ismerem Orbán Viktort, kész is. Egy lépcsőre van Orbán Viktortól. Egy 10 milliós országban tényleg mindenkit össze lehet kötni. A magyar építőipari szereplőket, a magyar politikusokat, mindenkit mindenkivel".

Ugyanakkor szerinte mindez azzal a céllal legitimálható, hogy hazai tulajdonú cégek legyenek a meghatározóak az itthoni piacon. "És szerintünk az egy jó cél, hogy a belső keresletet próbáljuk meg minél nagyobb mértékben magyar cégekkel kielégíteni, legyen néhány tucat cég, ami megállja a helyét a regionális versenyben, és pár olyan is, ami világpiacra tud versenyképesen termelni vagy szolgáltatni".

És ebbe a mintába beleilleszthető a miniszterelnök vejének, Tiborcz István cégének (Elios Zrt.) felfuttatása is, miután az önkormányzatok olyan referenciák mentén írták ki a világítástechnikai korszerűsítési pályázataikat, hogy azon csak a Tiborczék tudtak elindulni.

A letelepedésikötvény-biznisznél azonban ez már nem volt olyan fontos tényező, így jöhettek az offshore-hátterű kereskedő cégek. A programot firtató kérdésre Csepreghy minduntalan azzal vágott vissza, hogy 300 milliárd forintos bevételhez jutott a magyar állam. Ez az összeg viszont lehetett volna több is, ha nem engedik, hogy 60-70 milliárd forint a Rogán Antal köreihez kapcsolható offshore-cégeknél maradjon, másrészt ezt az összeget kamatostul vissza kell fizetni a gazdag migránsoknak.

"Ha én megállapodok valakivel, hogy szállítson le nekem valamit egységnyi pénzért, és valaki leszállítja, akkor az engem már nem érdekel, hogy az illető mennyit keres rajta"

- jelentette ki, de azért egy felelős kormánynak illene nagyobb körültekintéssel megvizsgálni, kiket is gazdagít magyar közpénzekből.