Az Európai Bíróság elé vinnék Kishantos ügyét

Amennyiben a hazai bíróságokon nem sikerül érvényesíteni az igazukat.

Rodics Katalinnal szombaton beszélgettünk Kishantoson, ahol többek között Ángyán József professzorral közösen tartottak előadást a fenntartható mezőgazdaságról, a magyar vidék esélyeiről. Mint ismert, a két nemzetközi hírű szakember pályafutásában több közös pont is van. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező Rodics Katalint 2011-ben azután távolították el az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium biodiverzitás és génmegőrzés osztályának éléről, hogy szembekerült a kormánypárti vadászlobbival. Az akkori sajtóhírek szerint közvetlenül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes rúgatta ki, mert nem támogatta a KDNP-s politikus ötletét a vadászható fajok körének kibővítéséről Pedig Rodics Katalin neve összeforrt a GMO-k elleni küzdelemmel: így a hazai GMO-moratórium kialakítása is az ő munkájának az eredménye. Ángyán József 2012 januárjában távozott az Orbán-kormányból, mivel nem értett egyet a kabinet földpolitikájával (akkor kezdődött meg Mészáros Lőrinc felemelkedése). S ezzel vissza is jutunk Kishantoshoz, mivel az az Orbán Viktor kicsinyes bosszújának lett az áldozata. Az ukáz szerint az agrármérnököt nem támadhatta a fideszes gépezet, azonban minden más éghetett körülötte. Így veszthette el Kishantos a földjeit.

Ugyanakkor a felgyülemlett tudás még megvan - és talán még a remény sem veszett el.

Ahogy arról beszámoltunk, múlt héten ismét pert nyert az NFA-val szemben Kishantos (több jogi eljárás is zajlik az állam és az ökogazdálkodás között).

"Ez egy nagy győzelem volt, de még csak az első fok, valószínűleg ez is el fog jutni a Kúriáig"

- fogalmazott Rodics Katalin. Ezek szerint mégis jár Kishantosnak a mezei leltár utáni összeg, amit egyébként is kötelező lenne megfizetnie az új bérlőnek.

A héten folytatódik az a per is, amely során a Fővárosi Törvényszék kérte az Alkotmánybíróságot (Ab), hogy mondja ki az alaptörvény-ellenességet az NFA-törvénnyel kapcsolatban. Végül az Ab tanácsa 3:2 arányban a nagybirtokrendszer mellett tette le a voksát, ugyanakkor a nyilvános ellenvéleményekből kiderült, hogy a határozat támogatói kibújtak a konkrét kérdés elől.

Ebben a perben is, mint ahogy többi Kishantossal kapcsolatos eljárásban, a felmerülő költségeket a Greenpeace állja, "de ezek abszolút nyerhető perek", hiszen még a meglévő jogszabályokat sem tartotta be az NFA. Ám, ha ez a per úgy megy végig a hazai bíróságokon, hogy Kishantos nem nyer, akkor megyünk az Európai Bíróság elé - tette hozzá az agrárszakember.

"Látni kell, Kishantos még így is teljesíti a küldetését, folynak az ökogazda-tanfolyamok, illetőleg folyamatos a fenntartható mezőgazdaság népszerűsítése is, a Greenpeace pedig azon van, hogy ezt a tudást levigye vidékre is"

- mondta el Rodics Katalin.