Trükközés, kizsákmányolás, zaklatás - esik szét az Uber

Valami bűzlik. 

Jeff Jones vasárnap kiadott közleményében azzal indokolta döntését, hogy a vezetői tevékenységét meghatározó

elvei és szemléletmódja nem összeegyeztethető mindazzal, amit az Ubernél tapasztalt,

ezért nem tudja tovább folytatni a munkát. 

A marketing szakértő Jeff Jones tavaly augusztusban lépett be a San Franciscó-i székhelyű, internetes fuvarmegosztó céghez, és a vállalatalapító Travis Kalanick után a második legfontosabb vezetőként az volt a feladata, hogy segítsen javítani

az agresszív és könyörtelen startup hírében álló Uber imázsán. 

A szakértők többsége szerint Jones távozása azt mutatja, hogy a helyzet a gondoltnál is bonyolultabb a vállalatnál, és az ügyek egyre rosszabbul mennek.

Az utóbbi hetekben az Uber több vezetője távozott vagy kényszerült távozni a vállalattól.

Az Uber egyik alelnöke, Brian McClendon ugyancsak vasárnap jelezte, hogy március végén kilép a vállalattól, mert politikai szerepvállalásra készül. Egy másik alelnök, Ed Baker, valamint Charlie Miller, az egyik legismertebb biztonságtechnikai szakértő március elején mondott fel, míg a fejlesztésekért felelős Amit Singhalt távozásra kérték fel szexuális zaklatási vádak miatt. 

Jeff Jones korábban a Target kiskereskedelmi üzletlánc marketingigazgatója volt, és főleg az ő személyes érdemének tulajdonítják a brand sikeres megújulását. Az Ubertől való távozásának hátterében az is állhat, hogy március elején bejelentették a vezérigazgató mögé rangsorolt ügyvezető igazgató (chief operations officer) tisztség létrehozását, de nem ajánlották fel Jonesnak a posztot, pedig az azzal járó feladatok jelentős része eddig hozzá tartozott.

A Recode hírportál viszont úgy tudja, hogy Jonesnak elege lett

az Ubernél folyamatosan jelenlévő munkahelyi szexizmusból, a nemi diszkriminációs esetek elhallgatásából és a szexuális zaklatási ügyekből. 

 Az utóbbi hetekben több olyan ügy szivárgott ki, amelyek megkérdőjelezik Kalanick vezetői képességeit és a vállalat jövőjét. 

Az Uber egyik volt alkalmazottja februárban egy blogbejegyzésben arról számolt be, hogy volt munkahelyén

általános jelenség a szexuális zaklatás, amelyért nem jár büntetés.

A bejegyzés nyomán Eric Holder volt igazságügyi miniszter vezetésével belső vizsgálat indult.

 A Bloomberg a közelmúltban tett közzé egy videót, amelyen Kalanick indulatos vitába bonyolódott - ezért később nyilvános bocsánatkérésre kényszerült - egy, a jutalékának csökkentése miatt panaszkodó sofőrrel. Az Ubert egyébként is egyre több bírálat éri a bármikor minden további nélkül megváltoztatható jutalkrendszerért, amit sokan a 

söfőrök kizsákmányolásának 

tartanak. 

A hónap elején az Uber kénytelen volt elismerni azt is, hogy a Greyball nevű titkos program révén kiválogatta a nem szívesen látott utasokat

a hatósági ellenőrzések kikerülésének érdekében.

 A BBC News úgy tudja, hogy nagy valószínűséggel Travis Kalanick megválik a vezérigazgatói poszttól, miután megtalálják a megfelelő személyt az ügyvezető igazgatói posztra.