Rejtélyes mágnesszalagok kerültek elő Vác környékén

Vajon ki és miért próbálta eltüntetni őket?

Az Átlátszó információi szerint valakik gúlába rakva akartak elégetni nagyobb mennyiségű, korábban láthatóan bebetonozott mágnesszalagot Vác környékén.

Akárki is akart így megszabadulni a tetemes mennyiségű szalagtól március 14-én délelőtt, hatalmasat hibázott.

A titokzatos gyújtogató ugyanis nem várta meg a helyszínen, míg a tűz elvégzi a dolgát, még az előtt távozott, hogy a halom teljesen a lángok martalékává vált volna. Úgy tűnik, nem számolt azzal, hogy a hirtelen eleredő eső keresztül húzza számításait és eloltja a máglyát.

A portálnak nem sikerült megtudnia, mi lehet az adathordozókon, csak annyit derítettek ki, hogy a félig elégett szalagokat egy ellenzéki pártnak adta át a gyújtogatás helyszínéül szolgáló telek tulajdonosa. Az adathordozókat állítólag biztonságba helyezték és most próbálják kideríteni, mi szerepelhet rajtuk.

Hasonló adattároló eszközöket jellemzően kényes tartalmú, nagyobb archívumokat tárolnak, például titkosszolgálati információkat, állambiztonsági kartonokat vagy olyan pártnyilvántartásokat, mint amilyenek a II. János Pál pápa téri volt MSZMP/MSZP-székház pincéjéből pár éve előkerült példányok voltak. Az ilyen jellegű adatokat jellemzően azért tárolják ebben a formában, mert a mágnesszalagok nem törhetők föl digitális úton, vagy fertőzhetők meg számítógépes vírusokkal, így kevésbé valószínű, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek, vagy kár keletkezzen bennük.