Csúnyán megszívatja a kormány azokat, akik busszal utaznak

A fuvarozókra vonatkozó minden az utasok kényelmét, az utazás kiszámíthatóságát és pontosságát garantáló uniós előírást a sarokba hajítanának.

Ha baleset történik, késik a busz, kimarad egy járat, illetve ha mozgáskorlátozott akar autóbuszon utazni, akkor ezek kezelésére uniós szabályok vonatkoznak. Illetve vonatkoztak, mert a kormány döntése érdekében a belföldi fuvarozóknak ezeket nem kellene alkalmazniuk.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet a menetrend szerinti, belföldi autóbuszjáratokra ad felmentést az uniós szabályok alól. Így például ha a jegyértékesítést a busztársaság kiszervezi, az uniós szabályok szerint felel az alvállalkozójáért, a kormány most kizárta a felelősségét.

Az eddigi jogszabályok szerint ha például baleset történt, akkor a fuvarozónak ésszerű és arányos segítséget kellett nyújtania az utasok részére, a balesetet követő azonnal felmerülő szükségleteik tekintetében. Hasonló szabályok vonatkoztak arra az esetre is, ha lerobbant a busz. Ebben az esetben például a fuvarozónak biztosítania kellett azt, hogy az utas folytathassa utazását. Többek között ezeket az uniós szabályokat sem kell a jövőben alkalmazni belföldön. Fontos megemlíteni továbbá, hogy késés esetén a 30 percen belüli tájékoztatási kötelezettsége is megszűnne a belföldi járatok üzemelemtetőinek.

Az uniós rendelet egy nagy szabály-blokkot szentel a mozgáskorlátozott személyek busszal történő utazásának a megkönnyítésére. Ezeket a szabályokat sem kell alkalmazniuk a belföldi buszos cégeknek a jövőben.