Paint it gold

Rolling Stones-szal lőnék csillagászati kategóriába a vizes vb-t. Mármint költség tekintetében.

Az Index úgy tudja, hogy a vizes világbajnokság nyitó- és zárórendezvényére kereken 4 milliárd forintot tapsolunk el – ebből nagyjából 3,5 milliárd tisztán a megnyitóra megy el: egy 90 perces show-ra a Dunán lévő színpadon.

Két tételben összesen 6 milliárd forintot visznek el a vb rendezvényei (nettó), van még ugyanis egy szerény 2 milliárdból megrendezett FINA Market Street nevű vizes fesztivál és piac is, részben a szponzorok számára, részben a nagyközönség szórakoztatására, két helyszínen, a Dagály strandon és a Margitszigeten.

A portál szerint a szervezők a fejükbe vették: ha törik, ha szakad, a nyitóünnepségnek be kell kerülnie a világ vezető tévéinek élő adásába. A legnagyobb televíziók viszont elzárkóztak a közvetítés elől, így került a képbe a Rolling Stones, mondván, a legendás zenekar koncertjére biztosan nem mondanának nemet (a portálnak két forrás is megerősítette a tárgyalások tényét).

A lap szerint mindezt alátámasztja z is, hogy a nyitó- és zárórendezvényre szánt 4 milliárd forintból a „technikai lebonyolításra” szánt 1,8 milliárd forint kifejezetten csak a megnyitóra vonatkozik, és a „művészeti lebonyolítás” 2 milliárdját is döntően erre fogják elkölteni. 

Van még egy 200 milliós tétel, ami tisztán a nyitó- és záróünnepség területbiztosítására van felcímkézve. Mivel a zárásnak helyt adó Papp László Sportaréna bérlete tízmilliós tétel, ez is leginkább a nyitányra menne. Vagyis alsó hangon 3,5 milliárd forintért fogjuk megnyitni a világbajnokságot, remélve, hogy így majd a CNN is odakapcsol egy perc élőre az uszályon rázó Mick Jaggerrel, vagy akit végül sikerül leigazolni a haknira.