Orosz katonákkal végzett az Iszlám Állam

Mi lesz a válasz?

Az orosz hatósági tájékoztatás szerint éjfél után két és fél órával hat "felfegyverzett bandita" a köd leple alatt megpróbált behatolni az orosz nemzeti gárda egyik tüzérségi támaszpontjára a Naurszkajai járásban, de a gárdisták észrevették őket, és tűzharc robbant ki közöttük. Az összetűzésben mind a hat támadóval végeztek, de meghalt hat gárdista is.

További három gárdista megsebesült, egyikük a fején - az ő állapota súlyos - , a másik kettő a lábán. Egy grozniji kórházba szállították őket.

A támadóknál lőfegyvereket és lőszereket találtak, kettejükön öngyilkos merénylők által használt, robbanóanyaggal megpakolt mellény volt.

A hatóságok lezárták az összetűzés helyszínét. Az eset kivizsgálására odarepült a nemzeti gárda központi nyomozócsoportja.

Ramzan Kadirov csencsenföldi elnök szerint a támadók a bázison tárolt fegyvereket akarták megszerezni. Az elkövetők közül hárman csecsenek, a többiek a volgográdi és a rosztovi körzetbe valósiak voltak.

A mintegy háromszázezer fős orosz nemzeti gárda tavaly nyáron alakult részben sorozott, részben pedig szerződéses katonákból, több belügyi szerv beolvasztásával. A gárdisták őrizetbe vehetnek és igazoltathatnak orosz állampolgárokat, és elkeríthetnek területeket jogosulatlan tömegmegmozdulások megakadályozására. Rendkívüli helyzetben korlátozhatják járművek és gyalogosok mozgását, illetve állampolgárok járműveit is igénybe vehetik, beléphetnek magánlakásokba, szükség esetén pedig fegyvert is alkalmazhatnak.