Ferenc pápa kijött a mobilvécéből, majd figyelmeztetett: a periférián is emberek élnek

Ferenc pápa nem az Olaszország pénzügyi központjaként, a luxus és a divat fővárosaként számon tartott Milánó pompás belvárosában kezdte látogatását, hanem először egy sivár, elhanyagolt lakótelepen állt meg, és tett látogatást egy marokkói muszlim családnál, illetve egy 80-as éveiben járó, betegeskedő, nyugdíjas házaspárnál.

A pápa által felkeresett telep lakói között sok az idős és beteg ember, illetve bevándorló.

A lakótelepen összegyűlt több ezer hívő előtt Ferenc pápa hangsúlyozta: "fontos, hogy a katolikus egyház ne maradjon középen, várakozó állásponton, hanem közelítsen mindenki felé, a perifériákon is, közelítsen azokhoz is, akik nem keresztények, akik nem hívők".

Igen, a pápa is

A pápát kísérő újságírók felfigyeltek rá, hogy a pápa, mielőtt pár szót szólt volna az összegyűlt helyiekhez, néhány percre eltűnt az egyik mobilvécében.

Antonio Spadaro atya, aki már több interjút készített Ferenc pápával, lefényképezte a 80 éves egyházfőt, amint éppen kilép a helyiek használatára létesített műanyag fülkéből. A fotót a Twitteren is közzétette a következő kommentárral:

"Ferenc pápa Milánóban mobilvécét használ, akárcsak a hétköznapi emberek".

A milánói a világ legnagyobb katolikus egyházmegyéje, több mint 5 millió hívővel. Élén Angelo Scola milánói bíboros áll, aki 2013-ban Ferenc pápa legfőbb kihívója volt a pápaválasztáson.

Scola a milánói dómban üdvözölte az egyházfőt, és ajándékba egy arany kelyhet adott át neki. A milánói érsek a pápai látogatás alkalmából bejelentette, hogy

az egyházmegye megvásárolt 50 lakást, amelyeket hajléktalanoknak ajánlanak majd fel.

Ferenc pápa arra szólította fel a dómban összegyűlt papokat, apácákat és diakónusokat, hogy küldetésüket vigyék ki a társadalom perifériájára,

"hogy felélesszék a reményt, amelyet kioltott a mások fájdalma iránt érzéketlen társadalom".

A katolikus egyházfő útja a katedrálisban tett látogatása után a milánói San Vittore börtönbe vezetett, ahol találkozott a rabokkal, és részt vett egy közös ebéden.

Az egyházfő délután szabadtéri misét celebrált a Milánóhoz közeli Monza város egyik parkjában. Erre az alkalomra nagyjából 700 ezer embert vártak, de a milánói egyházmegye közlése szerint mintegy egymillió ember gyűlt össze. Utána még több tízezer fiatal hívő várta Ferenc pápát a San Siro Stadionban.