Nagyszombaton dolgoztatnák le a szabad nagypénteket

A lépést a munka törvénykönyve nem tiltja.

A lépést a munka törvénykönyve nem tiltja, a lap által megkérdezett munkaadói és munkavállalói szervezetek azonban elítélik a szándékot.

Az újság szombati cikke szerint Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke felháborítónak nevezte, hogy ilyenben gondolkozzanak a vállalkozások, bár a munka törvénykönyve szerint, ahol a munkaidő egyhetes keretben van megállapítva, nincs jogi akadálya berendelni a munkavállalókat. Ráadásul egy korábbi módosítás miatt még pótlékot sem kell adni a dolgozóknak. Úgy vélekedett, elfogadhatatlan, gyalázatos lépés lenne, ha a beosztottakat nagyszombati munkavégzéssel büntetnék a vállalatok.

Elfogadhatatlan és inkorrekt lépésnek tartja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), hogy a dolgozók igyák meg a levét a kormány döntésének, habár a VOSZ korábban tiltakozott az újabb pihenőnap bevezetése ellen - mondta a lapnak Dávid Ferenc, a szövetség főtitkára. Úgy véli, sem gazdaságilag, sem versenyképességi szempontból nem volt jó lépés a nagypéntek pihenőnappá tétele, ugyanakkor tisztességtelen és modortalan lépés lenne ezt másnap elvenni a munkavállalóktól, megfosztva ezáltal őket a négynapos ünnepi hétvégétől. Hozzátette, a VOSZ-nak nincs tudomása ilyen lépésekről, ezért várhatóan nem fordul elő nagy számban.