Óraátállítás: már az első napon spóroltunk az árammal

És lehet, hogy többé nem is kell visszaállítanunk.

Berczelly Réka azt mondta: a nagyfeszültségű hálózatok üzemeltetőjeként a Mavir látja a fogyasztási adatokból, hogy "jócskán spórolunk" az óraállítással. A cég szakemberei összehasonlítják az óraátállítás előtti napok és az óraátállítást követő napok villamosenergia-fogyasztási adatait; főleg az esti csúcsterhelés csökkent már vasárnap is – közölte.

Hangsúlyozta: egy nap körülbelül 1,5-3 százaléknyi villamos energia takarítható meg az óraátállítással, és ez a környezetre is jótékony hatással van.

Berczelly Réka kitért arra is: most télen annyira hideg volt, hogy "minden eddigi rekordot megdöntöttünk az áramfogyasztásban", azt mérték, hogy 5,5 százalékkal több áram fogyott a télen Magyarországon, "mint eddig bármikor máskor". Januárban volt a legmagasabb a fogyasztás.

A Jobbik már hónapok óta szorgalmazza az óraátállítás eltörlését, azt szeretnék, hogy a nyári időszámítás maradjon érvényben egész évben.

Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint Magyarországon lényegesen kedvezőtlenebbek az óraátállítás hatásai, mint a nyugatabbra fekvő tagállamokban, ezzel szemben a nyári időszámítás végleges alkalmazása rengeteg előnnyel járna. Egyik ilyen lenne a természetes fény, amelynek kedvező hatása van az általános egészségügyi állapotra.

A kormánypártok nyitottak az ötletre.

Nem kötelező elfogadnunk a hazánk időzónájára vonatkozó uniós irányelvet, nemzeti szintű döntés elég a váltáshoz.