Már minden hatodik magyar gyerek külföldön születik

Nem kalandvágyból szülik meg külföldön gyermeküket a magyar anyák.

Megdöbbentő adat, hogy 2010 és 2016 között 78 ezer külföldön született gyermek magyar anyakönyvezését kérték. Mindez egy az LMP által a Fővárosi Kormányhivatalhoz beadott adatigénylésből derült ki. Ez különösen annak fényében kimagaslóan magas szám, hogy a KSH előzetes adatai szerint 2016-ban mindössze 93 100 gyermek született hazánkban.

Üdv itthon! Ja, nem!

Bár a problémát a kormányzat is pontosan ismeri, a jelek szerint nem igazán segítik a magyar családok hazatelepülését. Az RTL Klub Házon kívül műsorában interjút készítettek egy Észak-Skóciából visszaköltözött családdal. A riporternek a szülők arról panaszkodnak, hogy hónapok óta nem tudnak TAJ-kártyát szerezni idősebb, hat éves gyereküknek. Így pedig óvodába sem tudják beíratni, pedig ez a jelenlegi törvények szerint kötelező. A családfő attól tart, hogy ennek elmulasztása esetén még majd meg is bünteti a magyar állam.

"Kalandvágy hajtja a fiatalokat"

Az Orbán-kormány, és maga a miniszterelnök is már számos esetben adat jelét annak, hogy nem igazán szívlelik a külföldön élő honfitársainkat. 2012-ben Orbán Viktor azt találta mondani, hogy a fiatalok kalandvágyból mentek külföldre és majd öt-hat év múlva visszatérnek. Ez azonban nem történt meg, jelenleg is legalább félmillió honfitársunk él és dogozik külföldön. Meglehetősen valószínűtlen továbbá, hogy minden hatodik magyar anya kalandvágyból külföldre járna gyermeket szülni.

Akadályozzák a levélben történő szavazásukat

A kormány évről-évre akadályozza a külföldön élő magyarok levélszavazását. Ennek elsődleges oka az, hogy attól tartanak: a Nyugat-Európában kényszerből munkát vállaló magyarok ítéletet mondanak a teljesítményükről. A külföldön élők jelenleg csupán a követségeken adhatják le voksukat, ez sokak számára sok száz kilométeres utazást jelentene, így inkább nem élnek alkotmányos jogukkal.

A fiatalok közel fele lelépne

Egy tavaly nyári kutatás szerint a magyar diákok - nappali tagozatos felsőoktatásban tanuló hallgatók - 45 százaléka tervez külföldi munkavállalást, a budapesti diákok között pedig 60 százalék az arányuk, bizonyára őket is csak a kalandvágy hajtja. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a jövőben még a jelenleginél is több magyar gyerek születhet külföldön, a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokuk sohasem fog hazatérni.