Átadták az idei Artisjus-díjakat

Az év könnyűzenei produkciójának a Dalfutárt választották, míg a dalszerzői életműdíjat Binder Károly kapta.

Az Artisjus-díj a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenységet ismeri el, az év kiemelkedő szerzőit kilenc zenei és öt irodalmi kategóriában díjazták. A szervezet MTI-hez eljutatott közleménye kiemelte, hogy az idei díjazottak között több dzsesszművészt találunk és erősödött a komolyabb műfajok szerepe.

Az év könnyűzenei produkciója díját elnyerő Dalfutár, a Super TV2-n futott sorozat a népszerű tévés műfajok elemeit ötvözve szórakoztató módon mutatta be egy-egy dal megszületésének folyamatát. A produkció ötletgazdája és műsorvezetője Hajós András volt.

A Artisjus Könnyűzeneszerzői Életműdíját Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, tanszékvezető egyetemi tanár kapta. Tehetségét az új irányzatok, eltérő zenekultúrák, kompozíciós technikák és improvizatív rendszerek szintézisének szolgálatába állítja. Több mint háromszáz, főleg kamara- és zongoraművet komponált, 43 film, színház és hangjáték zenéjét szerezte, 67 hanglemeze jelent meg, többségében szerzői lemez. 1980 óta oktat, 2007-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán tanszékvezető, egyetemi docens.

Az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus-díjat László Attila vihette haza. 1987 óta tanít a jazztanszéken, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense. 1992-ben alakította meg a László Attila Bandet, amely tizenöt éven át működött. Zeneszerzőként, hangszerelőként és zenészként együtt dolgozik Charlie-val, és Cserháti Zsuzsa zenei visszatérésében is meghatározó szerepet játszott a kilencvenes években. Legújabban a Gitár Trio nevű zenei formációban játszik Babos Gyulával és Tátrai Tiborral.

Az év könnyűzenei szövegírója Likó Marcell, a Vad Fruttik frontembere. A Bunkerrajzoló című kötetben Géczi János az ő történetein keresztül mutatja be egy reménytelenségben elmerülő fiatal fiú történetét. A művet tavaly állította színpadra a Pannon Várszínház, és 2016-ban jelent meg Énekelt és el nem énekelt dalok címmel dalszöveg-gyűjteménye.

A szövegírói életműdíjat a tavaly decemberében 60 évesen elhunyt Dévényi Ádám kapta. Benne volt a folk-rock mozgalom progresszív ágában, játszott a Vízöntőben, a Tabulában, a Vasmalomban. Legtöbben a furcsa hangulatú, költői értékkel bíró Dévényi-dalokat a Rolls és a Bikini előadásában (Adj helyet magad mellett, Izzik a tavaszi délután, Közeli helyeken) ismerik. Számos budapesti és vidéki színházban dolgozott, több filmhez szerzett zenét.

Eötvös Péter az Oratorium Balbulum című művéért kapta az év komolyzenei műve díjat. A zeneszerző, zenepedagógus, karmester a 20-21. század zenéjének világszerte az egyik legismertebb tolmácsolója. Rendszeresen vezényeli Európa legnagyobb zenekarait, többek között a Berlini-, a Londoni-, és a Bécsi Filharmonikus Zenekart, a Royal Concertgebouw Zenekarát, vendégkarmesterként meghívást kap rangos operaházaktól, gyakori vendége a legnagyobb fesztiváloknak. Alapítványai ösztöndíjjal, továbbképző kurzusokkal támogatják fiatal zeneszerzők és karmesterek pályakezdését.

Az év fiatal komolyzenei alkotója díjat Tornyai Péter kapta. A 29 éves művész hegedű és zeneszerzés szakon végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd Rómában folytatott ösztöndíjas tanulmányokat. 2015-től a Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés Tanszékének óraadó tanára. Brácsásként és hegedűsként a hazai és a nemzetközi élet aktív szereplője. művei elhangoztak Magyarországon, Szlovákiában, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, az Egyesült Államokban.

Az év magyarnóta-szerzője Szirmai László ének-, zongora- és harmonika-művész, nótaszerző. Saját szerzeményeinek albuma 2015-ben jelent meg, ezen 32 magyarnóta és 16 táncdal, sanzon szerepel.

Az év junior könnyűzenei alkotója díj nyerteseinek kilétét már korábban ismertette az Artisjus: Karácson Tamás (Fluor), Kozma Kata és Várallyay Petra is kedden vette át az elismerést. Szintén nyilvános volt már az irodalmi díjazottak névsora, az irodalmi nagydíjat Nádasdy Ádám kapta, aki a többi díjazottal, Ladik Katalinnal, Ménes Attilával, Dérczy Péterrel és György Péterrel együtt vehette át a kitüntetést az ünnepségen.