Andy Vajna a vidéki rádiós piacot is behörcsögöli fideszes gazdáinak

Strómancégeken keresztül indult meg a "betakarítás".

A portál terjedelmes összeállításban elemzi, miként szorítják ki az Andy Vajnához köthető, a műsorszolgáltatás terén semmiféle tapasztalattal nem rendelkező strómancégek a helyi rádiókat eddigi frekvenciáikról.

Egy médiaszabályozási kiskapunak köszönhetően a helyzetbe hozott cégek 20 órán keresztül sugározhatják majd a Rádió 1 adását olyan csatornákon, amelyek eddig a helyi közösségek legfontosabb fórumai voltak.

A cél egyértelműen az, hogy 2018-nak a kormánypárt egy csaknem országos lefedettségű kereskedelmi rádióval futhasson neki, ha már Simicska Lajos kezéből anno nem sikerült kicsavarniuk a ClassFM-et. Az ügy érdekében nem válogatnak az eszközökben:

- a Médiatanács formai hibákra, apró pontatlanságokra hivatkozva sorra zárja ki a pályázatokról az eddig biztos pozíciónak örvendő rádiókat,

- helyettük - a Helyi Rádiók Országos Egyesületének (HEROE) javaslatai ellenére - olyan cégek nyerik a koncessziókat, melyeknek semmi rádiós tapasztalata nincs,

- a siker érdekében pedig maga Andy Vajna sem rest néha leutazni megpuhítani az önkormányzatokat, nehogy az okvetlenkedő városatyák véletlenül keresztbe feküdjenek a "betakarításnak".

Dupla haszon: csordogál a zseton és nem lesznek különvélemények

Ahogy azt a 444 is megjegyzi, az akció azért is furcsa, mert a legtöbb helyi rádió inkább jobboldali, vagy egyenesen fideszes irányultságú, de híreik zömét egyébként is a kormánypárti befolyás alatt lévő MTI-ről dolgozzák föl. Teljes kiiktatásukkal azonban még csak esély sem marad arra, hogy bárki is más kottából játsszon, mint amiből "a Viktor engedi".

Külön fontos aspektus, hogy a helyi rádiók sokszor a helyi vállalkozások egyetlen hirdetési felületét is képezik; azzal pedig, hogy az új adók 20 órán keresztül Vajna rádióját fogják tolni, a helyi cégeknek nem marad más választása, mint leszerződni a Fidesz-média legújabb csápjával (már, ha erre a kormánybiztos egyáltalán igényt tart és lehetőséget nyújt). Ezzel újabb milliárdok folyhatnak a kormányközeli holdudvar feneketlen zsebébe.

A paksi Fortuna Rádió kigolyózása kapcsán külön érdemes kiemelni, hogy a város "ellenzéki fészekként" van nyilvántartva kormányzati körökben, hiszen a legutóbbi önkormányzati választásokon a Fidesz itt szenvedte el legmegalázóbb vereségeinek egyikét. De valószínűleg a többi ellenzéki település "rebellis" légkörének megtörésére is szolgál majd a Fidesz által kontrollált véleményeket hangoztató Rádió 1 dominanciája.

A további részletek ITT olvashatók.