Ami nálunk elképzelhetetlen: korrupcióért hat évre rácsok mögé küldtek egy volt román minisztert

Míg nálunk csírájában fojtják el az antikorrupciós kezdeményezéseket, addig Romániában minisztereket csuknak le.

Romániában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) felállítása óta tucatnyi vezető politikust küldtek rácsok mögé korrupció miatt. Nálunk egy ilyen intézmény felállításáról érthető módon hallani sem akar a kormányzat. Az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának kormánypárti többsége kedden söpörte le az asztalról „A közpénzek védelme érdekében a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény módosításáról” szóló jobbikos törvényjavaslatot.

Első fokon halmazati büntetésként hat év szabadságvesztésre ítélte a román legfelsőbb bíróság kedden Elena Udrea volt turisztikai minisztert, akit többrendbeli megvesztegetés elfogadásával, hivatali visszaéléssel és európai alapok eltérítésével vádolt a DNA.

A Traian Basescu volt államelnök egyik bizalmasának számító Udrea az ügyészek szerint több közbeszerzési eljárás során a szerződés értékének tíz százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől, illetve az általa vezetett minisztérium törvénytelenül finanszírozott közpénzekből egy ökölvívó gálát.

Romániában a törvényhozók büntetőpereit már alapfokon is a legfelsőbb bíróság - általában háromtagú bírói tanácsa - tárgyalja, fellebbezni pedig az instancia egy másik - öt vagy héttagú - bírói tanácsánál lehet.