Arról döntenek, hogy nem változtatnak semmin

A Monetáris Tanács szókapcsolatnál már csak a várhatóan nem változtat a jegybanki alapkamaton a Monetáris Tanács mondat az unalmasabb.

Pont illik ehhez a keddhez.

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, az elemzők arra számítanak, hogy a testület nem változtat a tavaly május óta 0,90 százalékon álló alapkamaton.

A tanács legutóbbi kamatdöntése utáni közleménye szerint, ha az inflációs cél elérése indokolja, a testület kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközökkel. Néhány szakértő várakozása szerint a március végén esedékes negyedéves felülvizsgálatkor az MNB az irányadó 3 hónapos betéti eszköz felső limitjét további 100-150 milliárd forinttal (600-650 milliárd forintra) csökkenti az év második negyedévére.
    
Az MNB csütörtökön publikálja legfrissebb Inflációs jelentését, de már ma közlik a bruttó hazai termék (GDP) és az infláció alakulására vonatkozó fő számokat.
    
Tavaly decemberben az MNB 3,6 százalékra növelte a 2017. évi bruttó hazai termék (GDP) bővülésére vonatkozó előrejelzését, 2018-ban pedig 3,7 százalékos növekedéssel számol.
    
A prognózis 2017-re 2,4, 2018-ra 3 százalékos inflációval számol.
    
Az MTI  által megkérdezett londoni pénzügyi elemzők szerint egyelőre nem valószínű, hogy a legutóbbi inflációs meglepetések érdemben módosítanák az MNB jelenlegi monetáris alapállását, de jövőre nem kizárt az alapkamat emelése.