Budapesti iskolák kerülhetnek egyházi fenntartásba

A szülők nem örülnek, Kocsis Máté is szembekerült a kormánnyal. De legalább kiderült, hogy WC-papír sincs az iskolákban.

Két nyolcadik kerületi állami iskola fenntartását is átvenné egy-egy egyház, az érintett szülők aggódnak, Kocsis Máté kerületi polgármester nem támogatja a tervet - értesült a Magyar Nemzet.

A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolának a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa szeretne a fenntartója lenni, míg a Deák Diák Általános Iskolát a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye venné át a Klebelsberg Központtól - írja a lap.

Az egyházak már szándéknyilatkozatot is tettek az illetékes Belső-Pesti Tankerületi Központnál. Arról, hogy lesz-e fenntartóváltás, a köznevelési törvény szerint az oktatásért felelős miniszternek, vagyis Balog Zoltánnak kell határoznia legkésőbb május utolsó munkanapjáig.

A döntéshez az intézmény alkalmazotti közösségének, az iskolaszéknek, a szülői szervezetnek, az iskolai diákönkormányzatnak, illetve az ingatlant tulajdonló önkormányzatnak is ki kell kérni a véleményét.

A köznevelési törvény azt is rögzíti, hogy vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelés-oktatást folytató fenntartó számára csak akkor adható át az intézmény, amennyiben ezt a szülők több mint fele támogatja. A döntésről gyerekenként mindkét szülőnek írásban kell nyilatkoznia.

De egyelőre úgy tűnik, az érintett családok bizalmatlanok a tervezett fenntartóváltással kapcsolatban, legalábbis a lap szerint a Vajda Péter Általános Iskolába járó gyermekek szüleinek tartott hétfői tájékoztató fórum igen feszült hangulatúra sikerült. Bár a fórum alapvetően az egyház szándékairól volt hivatott tájékoztatni, hamar felszínre kerültek olyan, az intézmény mindennapi életét megkeserítő problémák, mint hogy még mindig sokszor nincs vécépapír a mellékhelyiségekben, vagy milyen felújítások akadtak el az iskolában. A dühös szülőket Tolnai azzal nyugtatta, hogy megígérte, az ilyen jellegű problémák megbeszélésre is rendeznek szülői fórumot.

A fórumon jelen volt Kocsis Máté, a kerület fideszes polgármestere is, aki felszólalásában közölte, az önkormányzat nem fogja támogatni a fenntartóváltást.

Kocsis szerint ugyanis sok a kérdés az átvétel körül, például nem világos, hogy az egyházi fenntartást elutasító szülők mely másik általános iskolába vihetnék gyermekeiket. Azt sem látta garantáltnak, hogy a kerület egyik legjobbjának számító iskola pedagógusi kara megmaradhat.

Kocsis nehezményezte azt is, hogy az önkormányzatot nem kereste meg az egyház. Azt, hogy a szülőket mennyire győzték meg az új fenntartóról, jól mutatja, hogy Kocsis volt egyetlen, akinek felszólalását megtapsolták, méghozzá igen lelkesen - tette hozzá a beszámoló.

"Nagyon keveset tudunk még, hivatalosan pénteken kapta meg a szülői közösség az értesítést" – ezt már Orlai Balázs, a Deák Diák Általános Iskola szülői tanácsának elnöke nyilatkozta. Mint elmondta, a szülők megijedtek, „nagy kérdőjelek vannak” az ügy körül.

A Magyar Nemzet kereste a Klebelsberg Központot is, hogy megtudják, országszerte hány állami iskola átvételét kezdeményezték az egyházak az elmúlt fél évben, ám a sajtóosztálytól nem érkezett válasz.