Sorsok Háza: továbbra is Garancsi Istvánék kezében a 7,5 milliárdos fantommúzeum

A zsidó szervezetek sem tudják, mi lesz a komplexum sorsa.

A 7,5 milliárdból felhúzott "holokauszt gyermekáldozatainak múzeumának" - közismertebb nevén a Sorsok Háza - sorsa továbbra is a levegőben lóg:

a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerint a 2015-re már gyakorlatilag befejezett épületegyüttes továbbra is a kivitelező Market Zrt. tulajdona, tehát a nem történt meg a hivatalos átvétel.

Ez azt a látszatot kelti, mintha a projekten még mindig dolgozna Orbán Viktor puszipajtásának, Garancsi Istvánnak a cége, ám a 444 beszámolója szerint a komplexum már gyakorlatilag átadásra készen áll, abban semmiféle érdemi munka nem folyik.

2015-ben Heisler András, a Mazsihisz elnöke úgy nyilatkozott, hogy a Sorsok Háza megnyitására nem jelöltek ki határidőt, tehát a tengernyi pénzből, hót fölöslegesen megépített épületegyüttes a jó ég tudja meddig rondítja majd minden funkció és haszon nélkül a Józsefvárosi pályaudvar helyét.

A MÁV ráadásul már átadta a múzeum területét az államnak, így ez sem lehetne akadályozza a megvalósulást, ugyanakkor a vasúttársaság jelezte: az évek óta használaton kívüli komplexum állagvédelme sincs még elrendezve, ennek költségeiről még folynak a tárgyalások.

A fantommúzeumban még annak ellenére sincsenek kiállítási elemek, hogy erre vonatkozóan két terv is született:

- az egyik, 2013-as koncepció inkább amolyan leltár jelleggel sorolja föl, milyen tárgyakat szánnának az épületegyüttesbe, milyen külföldi múzeumokat tartanának követendő példának és hogy reagáljanak a beruházást érő kritikákra,

- a másik pedig egy 2014-es, szóbeszéd szintjén létező elgondolás, amivel az egyik zsidó hitközség vezetője házalt Schmidt Máriánál, és ami multimédiás eszközökkel, élményszerűen mutatná be a látogatóknak a holokauszt gyermekáldozatainak történetét.

Az első tervet a kormány 2015-ben bocsájtotta a zsidó szervezetek rendelkezésére, hogy véleményezzék azt, ők pedig használhatatlannak bélyegezték a koncepciót, mondván abból "nem derült ki semmi". Ezzel gyakorlatilag annyiba is maradt a két fél közötti egyeztetés, előrelépés vagy kommunikáció azóta sem zajlott köztük az ügyben.

A másodikról vagy nem készült dokumentáció, vagy senki sem kapta meg azt.

Így a Sorsok Háza továbbra is kihasználatlanul és teljesen értelmetlenül áll a maga egykedvű rondaságában, talán épp arra várva, hogy egy következő nagyszabású ingatlanmutyi főszereplője legyen, amikor majd épp kihasználatlansága okán át kell játszani valamelyik kormányközeli cégnek. Ja, várjunk, hiszen már ott is van...