Washington leszólt Pestre, a kormány egyből becsicskult CEU-ügyben

Lázadás Éve harmadik hónap huszonkilencedik nap. 

Talán Rogán Antal grúz-izraeli üzlettársa, az amerikai milliárdos által fenntartott Nyitott Társadalom Alapítvány volt magyarországi programmenedzsere, a CEU egykori előadója szólt oda az emberminisztériumba, de még valószínűbb, hogy az Amerikából érkezett dorgálás késztette visszavonulásra a kormányt. 

Az amerikai nagykövetség ugyanis ma

közleményben tiltakozott a Közép-európai Egyetemet ért kormányzati támadás ellen.

Az USA szerint a CEU "Elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon, a tanszabadság fontos központja a térségben", ezért 

"Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét."

Igen, jól érti:

ez az sms Donald Trump kormányától érkezett.  

Ami egyébként csak első blikkre olyan megdöbbentő. Az új elnök minden bizonnyal legalább olyan gyengéd érzelmekkel viseltetik Soros György és intézményrendszere, mint a szárazlepra iránt. Utálják egymást, küzdenek is keményen egymás ellen - de mindketten amerikaiak. 

Hiába ért véget a Nagy Víz túloldalán a píszí-korszak, hiába nyerte meg a választást a Soros-univerzumban fasiszta Antikrisztusnak tartott republikánus jelölt - azért az amerikai külpolitika több mint egy évszázados dogmája nem változott:

az ördög keserves öreganyját is meg kell védeni, ha amerikai. 

És persze hiába folytat rendíthetetlen szabadságharcot, és épít büszkén illiberális államot a kormány - a magyar külpolitika alaptézise is változatlan: 

ha Uncle Sam összeráncolja a szemöldökét, haptákba vágjuk magunkat. 

Méghozzá lehetőleg azonnal. Így történhetett, hogy néhány órával a washingtoni ejnye-bejnye után a Fidesz sietve visszadugta hüvelyébe az éppen, hogy kirántott lángkardot - sőt, még azt is tagadta, hogy valaha fegyvert rántott volna. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára, Palkovics László mai sajtótájékoztatóján sietett leszögezni, hogy a kormány vizsgálódása és tervezett törvénymódosítása

egyáltalán nem a Közép-Európai Egyetem ellen irányul.

Sőt, hozzátette, hogy már ma este leülnek megtárgyalni a az egyetem rektorával, a kormány pedig az egyetem további működését biztosítandó kész államközi megállapodást kötni az Egyesült Államokkal. 

Nos, akkor, miután a balosok és libsik is megkapták a mindennapi lázadni/rinyálnivalót, és a jobbosok is belőhették maguknak az aktuális Soros-dózist, végre beszélhetünk a hüvelygombáról. Vagy esetleg arról, 

- hogyan költünk újabb egymilliárdot a vizes vb-re

- hány tízmilliót kaszáltak a parlamenti földesurak

- miért dolgozik Éva nettó 140 ezerért a futószalag mellett?

- Miért keresünk 26 évvel a rendszerváltás után is harmadannyit, mint az osztrákok?