Az emberek többsége szerint a Jobbik lenyomná a baloldali összefogást

A magyar választók legelutasítottabb pártja pedig a Fidesz.

Savanyú a narancs

A választók 30 százaléka számára a Fidesz a legellenszenvesebb párt, az MSZP-t és a DK-t 14-14 százalékban utasítják el az emberek, míg a Jobbikot mindössze 11 százalék utasítja el.

A kormánypárt szimpatizánsai közül a legtöbben a DK-t utasítják el (29 százalék), majd az MSZP (26 százalék) és a Jobbik (16 százalék) következik.

A jobbikosok 52 százaléka a Fidesz–KDNP-t, 13-13 százalékuk az MSZP-t és a DK-t nem állhatja.

A MSZP-szavazók 69 százaléka a Fideszt, 18 százaléka a Jobbikot utasítja el leginkább.

Érdekesség, hogy a bizonytalan szavazók 42 százaléka semmilyen körülmények között nem szavazna a Fideszre.

Az LMP-nek vannak a legjelentősebb tartalékai

A másodlagos pártpreferenciák tekintetében, meglepő módon az LMP áll az élen: ha másik pártra is lehetne szavazni, 10 százalék melléjük húzná az ikszet.

A Jobbik itt csak egy hajszálnyival lemaradva követi az ökopártot: Vona Gáborék 9 százaléknál másodikak.

A harmadik, 5 százalékkal a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), a Momentum és a DK 4-4 százalékkal a negyedik, az MSZP, a Fidesz és az Együtt 3 százalékkal az ötödik.

Minden ötödik választónak kizárólagos a pártpreferenciája, azaz nem szavazna másodsorban senkire.

A Fidesz–KDNP szavazóinak 39 százaléka sem tudott megnevezni olyan pártot, amelyikre szívesen szavazna, 22 százalékuk a Jobbikra voksolna másodsorban, 12 százaléka az LMP-t, 8 százalékuk a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot támogatná, 11 százalékuk pedig bizonytalan a másodlagos preferenciáját illetően.

A Jobbik támogatóinak 30 százaléka nem szavazna más pártra, 22 százalék az LMP-t, 16 százalék a kormánypártokat támogatná másodsorban, 11 százalékuk pedig bizonytalan a másodlagos preferenciáját illetően.

Az MSZP-szimpatizánsok 31 százaléka a Demokratikus Koalíciót, 18 százaléka a Jobbikot, 14 százaléka az Együtt – A Korszakváltók Pártját, 12 százaléka az MKKP-t, 8 százaléka az LMP-t, 4 százaléka a Momentumot támogatná másodsorban.

A valódi kihívó

A választók 52 százaléka szerint a Jobbik több szavazót húzna be egy jövő vasárnapi választáson, mint egy esetleges balos összefogás.

A baloldali pártokról mindössze 30 százalék hinné el ugyanezt, így ebből is látszik, kit tartanak az emberek a kormány valódi alternatívájának.

Nem jött be a mocskolódás: erősödött a Jobbik, gyengült a Fidesz

A Magyar Nemzetben megjelent mérés szerint a baloldali pártok messze a Jobbik mögött kullognak, és még egy potenciális - ám egyre inkább valószínűtlen - összefogásban érdekelt alakulatok együttes eredménye sem közelíti meg a jobboldali ellenzék biztos pártválasztók körében mért támogatottságát (azt továbbra is meg kell jegyezzük, hogy az ilyesfajta matematikai bűvészkedéseknek nem sok értelme van, de mivel a baloldali és kormánypárti sajtóorgánumok rendszeresen dobálóznak ezze