"Románia népszerűsítéséért" kapott kitüntetést Károly herceg - Aki igazából Erdélyért rajong

A szomszédban nagyon félreértettek valamit.

A brit trónörökös rendszeres vendégnek számít Erdélyben, ahol több házat is vásárolt, amelyeket évente felkeres, de 1998 óta most másodszor tesz hivatalos látogatást az országban.

A herceg négyszemközti megbeszélést folytatott Klaus Iohannis román államfővel, megbeszélésük központi témája - a bukaresti elnöki hivatal előzetes tájékoztatása szerint - a két ország közti stratégiai partnerség elmélyítése volt, a közös biztonsági erőfeszítéseket is beleértve.

A megbeszélés tervezett témái között kiemelték a Brexit után várható fejlemények áttekintését, különös tekintettel a Nagy-Britanniában élő román közösség helyzetére (a gesztusból kitűnik, hogy a románok ismét igyekeznek saját pecsenyéjüket sütögetni a nemzetközi politikai színtéren, és valószínűleg az uniós politikától függetlenül, különmegállapodásra törekszenek az angolokkal - a szerk.).

Károly herceg csütörtökön a román miniszterelnökkel és a román ortodox egyház pátriárkájával is találkozik, pénteken pedig kulturális intézményeket keres fel Bukarestben.

A walesi hercegnek a székelyföldi Zalánpatakon és a Brassó megyei Szászfehéregyházán van háza, ez utóbbiban Prince of Wales képzési központot létesített. Többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni.

A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

A 444.hu és az előemberek

Isten látja lelkem, nem szeretnék rosszmájú lenni, amikor azt feltételezem, hogy a liberális sajtó egyik vezéroldalánál nem ismerik a dicséret fogalmát, illetve nincsenek tisztában az erdélyi kultúrával, és annak az anyaföldből és a hozzá kapcsolódó munkából táplálkozó erejével. Tényleg nem. De a témában legutóbb összehozott szellemi pörsenésükből csak erre tudok következtetni.