Több mint hárommillió euróval támogatja a rák elleni küzdelmet a leggazdagabb európai

Azt leshetjük, hogy Mészáros Lőrinc, Habony Árpád vagy Andy Vajna mikor követi a példáját...

Az adomány fordulópontot jelent a 2001 óta működő alapítvány életében, korábban ugyanis kizárólag Andalúziára és Galiciára korlátozta tevékenységét.

Az alapítvány történetének eddigi legnagyobb adományából azonban a spanyol autonóm közösségek mindegyikébe fog jutni. A pénzt a rák elleni küzdelemben használt legmodernebb egészségügyi felszerelések és berendezések, köztük sugárterápiás és diagnosztikai eszközök beszerzésére fordítják.

Ortega alapítványa tavaly 40 millió eurót adományozott az Andalúziai Egészségügyi Szolgálatnak. Két évvel ezelőtt 17 millió euróval támogatta emlőrák kiszűrését szolgáló eszközök beszerzését Galiciában és az első sugárterápiás központ felállítását Lugóban.

Évente nagyjából 200 ezer új rákos megbetegedést diagnosztizálnak Spanyolországban és az új esetek legkevesebb 60 százalékában sugárkezelésre van szükség.

A Forbes Magazine szerint Ortega, az Inditex textilipari vállalat 81 éves alapítója a leggazdagabb ember Európában. Becsült vagyona 76,2 milliárd dollár, éves jövedelme 400 millió dollár. Ortega első üzlete, a Zara, 1975-ben nyílt meg.