Mindenki dobjon el mindent! Kiderült, melyik multiban keresik a legtöbbet a dolgozók

Munkaerőt viszont nem mindenhol keresnek.

A Lidlben március 1-jétől átlagosan 8 százalékos emelést kapnak a bolti és raktári fizikai dolgozók. 2016 eleje óta összesen 32 százalékos béremelést valósítottak meg a bolti és a raktári fizikai munkavállalók körében, így a dolgozók átlagkeresete bruttó 334 ezer forint. A vállalat több mint 4000 munkavállalót foglalkoztat, munkaerőhiánnyal nem küzd, ami nem is csoda, hiszen a Lidl messze a legmagasabb munkabéreket kínálja.

A Tesco magyarországi áruházaiban 20 ezer körül van a dolgozók száma, de a nagy forgalmú időszakokban megnő a létszám. Az áruházlánc a szakképzettségtől függetlenül minden munkatársának garantálja a bruttó 161 ezer forintos bérminimumot, ennek megfelelően ez év januárjától több mint 12 ezer Tesco-munkatárs alapbére nőtt. Minimálbérért nem alkalmaznak senkit. A vállalat biztosítja a havi nettó 12 ezer forint értékű cafeteria-csomagot juttatásként minden munkatársának, a próbaidő letelte után. Nehézséget jelent a szakképzett munkaerő megtalálása, különösen Nyugat- és Közép-Magyarországon. Ezért speciális toborzási tervet dolgoztak ki, együttműködve a munkaerő-kölcsönző cégekkel és diákszövetkezetekkel.

A csaknem 13 ezer munkavállalót foglalkoztató Spart már január elején megegyezett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) az idei béremelésről. Minden dolgozó magasabb fizetést kap, mintegy négyezer munkatárs bére nőtt a minimálbér, illetve a garantált bérminimum jogszabályban rögzített mértékére. A Spar dolgozói idén évi 100 ezer forintnyi készpénzes, béren kívüli juttatást kapnak. A vállalatnál több mint öt éve dolgozó munkatársak további évi 40 ezer forint értékű béren kívüli juttatást kapnak SZÉP-kártyán. Ezeken felül megmarad a dolgozók 13. havi juttatása is, amely egyedülálló a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban. Az áruházláncnál jelenleg nincs létszámhiány – jelezték.

Az Aldi minden évben törekszik a munkabérek reálértékének megőrzésére, így magyarországi megjelenésük óta minden évben emelték a béreket kisebb-nagyobb mértékben. Idén januártól az inflációt meghaladó mértékben növelték a munkavállalók béreit. Az Aldi példaként ismertette, hogy egy 30 órában dolgozó bolti eladó legmagasabb elérhető bruttó fizetése 233 325 forint, ami kiegészül a vasárnapi pótlékkal és az Erzsébet-utalvánnyal. Az Aldi csaknem 2500 dolgozót foglalkoztat Magyarországon, és hálózatukat folyamatosan bővítik. A dolgozói létszám az elmúlt években dinamikusan bővült, bár néhány pozícióra, például bolti eladónak nehezebb most megfelelő szakembert találni – közölték, hozzátéve, hogy az áruházlánc jelenleg mintegy 200 álláshelyet hirdetett meg.