Ezek lehetnek a videojáték-függőség jelei

A magyar játékosok 3%-a súlyosan, 15%-a pedig a közepesen veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Ez szerencsére nem jelenti feltétlenül azt, hogy ténylegesen függők lennének, ugyanakkor érdemes odafigyelni rájuk. Meglepő, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem a játékkal töltött idő mennyisége, hanem sokkal inkább a személyiség, a szociális háttér és a játékhoz való hozzáállás a meghatározó tényezők.

A túlázásba vitt játék komoly fizikai és mentális problémákat okozhat hosszabb távon. A problémás játékosoknál olyan tünetek jelentkezhetnek, mint az elhízás/fogyás, a szem megerőltetése, hátfájás és egyéb mozgásszervi betegségek, valamint általános fáradság és kimerültség. A mentális hatások azonban ezeknél is súlyosabbak lehetnek. A függők könnyen elveszíthetik kapcsolatukat a való világgal, gondolataikban akkor is a játékról álmodoznak, amikor éppen nem játszanak. Amennyiben megvonják tőlük a játékot, feszültté, ingerültté válhatnak. Szintén tünet lehet az is, hogy elvesztik az időérzéküket, teljesen elmerülnek a játékban és emiatt elhanyagolják a feladataikat, munkájukat. Ebből kifolyólag összetűzésbe kerülnek a környezetükkel, gyakran hazudnak a játékkal töltött idő mennyiségéről. Szociális kapcsolataik leépülnek, elveszítik barátaikat, magányossá válnak.

Bányai Fanni, az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia tanszékének doktorandusza, a téma szakértője szerint agresszióval és eltiltással nem fog tudni a család sem segíteni a játékfüggőkön. Úgy véli: ha valóban problémás játékosról van szó, úgy abban kell segíteni neki, hogy visszataláljon az egészséges használathoz. A legjobb stratégia, ha elkezdenek vele beszélgetni a játékról, megismerve így, hogy milyen az a virtuális világ, amelyben a napjait tölti. Fiatalabb játékosoknál ez megkönnyíti azt is, hogy közösen alakítsanak ki a játékra vonatkozó szabályokat, amelyek mindkét fél számára elfogadhatók, vagy közösen válasszanak ki játékokat a hivatalos besorolás alapján, és határozzák meg a napi vagy heti játékidőt. Bátorítani kell, hogy játsszon együtt az „offline” barátaival, mert így fejlődhetnek a személyes kapcsolatai, és a játékban tanult készségeket is könnyebben használhatja majd a valós élethelyzetekben.

Jó, ha a játékosnak van más hobbija, amire szülőként építeni tudunk. Szervezzünk közös programokat, amelyekben szerepet kap a játék és a testmozgás is. Erre kiváló lehetőséget biztosítanak az ingyenes Chio Mozdulj Gamer rendezvények, ahol a játékosok új sportokat próbálhatnak ki, közben pedig ismerkedhetnek a hasonló érdeklődésű fiatalokkal. Erre legközelebb a budapesti PlayIT Show keretében, április 29-én lesz alkalom” – tanácsolja Bányai Fanni.