Óriási kárt okoztak a Vas megyéből működő kameruni és nigériai csalók

A bűncselekménnyel okozott kár meghaladja a félmilliárd forintot.

Azt írták, a nyomozás szerint 2014 júliusa és 2015 júliusa között Európában, Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban működő gazdasági társaságok informatikai rendszerét törték fel a bűnelkövetők, akik az érintett cégek üzleti levelezéseit nyomon tudták követni. A gyanúsítottak a megszerzett információk birtokában valós üzleti partnereket felhasználva, vagy magukat valós üzleti partnereknek kiadva különböző szolgáltatások, illetve termékek értékesítésének és vásárlásának színlelésével tévesztették meg a kiszemelt vállalkozásokat.

Hozzáfűzték: a külföldi cégek a fiktív vásárlások ellenértékét kameruni és nigériai állampolgárok ellenőrzése alatt álló magyarországi bankszámlákra utalták.

A rendőrség szerint a pénzmosási tevékenységet egy mindössze 23 éves kameruni férfi irányította és huszonegy társa is részt vett benne, döntöttek a befolyó összegek felvételéről vagy másik számlára utalásáról.

A vasi nyomozók összesen huszonkét gyanúsítottat hallgattak ki, a bűncselekménnyel okozott kár meghaladja a félmilliárd forintot.