Románia felé próbálkoznak a migránsok

A román határrendészet felveszi a kapcsolatot a szerb hatóságokkal, hogy közösen érvényesítsék a két ország közötti kitoloncolási egyezményt.

Az éjszaka folyamán a határrendészet temesmórai egysége a Temes megyei csendőrség és a Detta városi rendőrség egységeivel közösen hajtott végre műveletet az illegális bevándorlás megfékezésére. Ennek eredményképpen Ermény, Kisgáj és Nagyzsám település határában elfogtak négy bevándorlócsoportot, amelyek összesen 46 személyből álltak.

A csoportokat 22 férfi, 11 nő és 13 gyermek alkotta. Heten afgán, kilencen pakisztáni, ketten szíriai, és 28-an iraki állampolgárnak vallották magukat. Valamennyien azt mondták, hogy Nyugat-Európa országaiba szeretnének eljutni.

Ugyancsak csütörtök hajnalban a Krassó-Szörény megyei Kákófalva térségében egy fiatal szíriai férfiakból álló ötfős csoportot fogtak el a határrendészek. Ők is úgy nyilatkoztak, hogy Nyugat-Európa valamely országába szeretnének eljutni Románián keresztül.

A határsértők ellen tiltott határátlépés miatt indult vizsgálat. A román határrendészet közölte: felveszik a kapcsolatot a szerb hatóságokkal, hogy közösen vizsgálják ki a történteket, és érvényesítsék a két ország közötti kitoloncolási egyezményt.

Romániában eddig ritkán fordult elő, hogy egyetlen éjszaka több mint ötven határsértőt fogjanak el a hatóságok. A román határrendészet éves jelentése szerint 2016-ban a hatóságok 1075 illegális belépőt tartóztattak fel a déli, délnyugati határszakaszon, 549 emberrel szemben pedig akkor intézkedtek, amikor illegálisan akarták elhagyni az országot.