Varsó bekeményít: ezzel a légvédelemmel már az oroszok sem szívesen húznának ujjat

Védelmi képességeik megerősítése érdekében amerikai eredetű Patriot légvédelmi rakétákat vesznek.

Még januárban számoltunk be arról, hogy Lengyelországé lehet hamarosan Európa egyik legerősebb légiereje. Lengyel barátaink ugyanis biztos ami biztos alapon hatalmas és ütőképes légierő kiépítésén dolgoznak. Az Egyesült Államoktól 96 darab használt Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon vadászbombázó beszerzését fontolgatták. A használt gépek modernizációját azonban túl költségesnek ítélték, ezért inkább új F-16-osok vagy F-35-ösök vásárlását preferálja. Jelenleg 48 darab F-16C/D-vel rendelkeznek, az új gépek beszerzésével ligierejük potenciálja jelentősen nőni fog. Ráadásul MiG-29-es és Szu-22-ek harci gépek a tervek szerint még hosszú évekig erősítik légierejüket.

A lengyelek azonban nem hanyagolják el a légvédelmi képességeiket sem, a napokban jelent meg a hír, hogy várakozásai szerint az év végén írnák alá az amerikai Patriot légvédelmi rakéták beszerzéséről szóló megállapodást, az összesen nyolc telepítendő rakétaüteg közül első a szerződéskötést követő két éven belül érkezne Lengyelországba - jelentette be pénteken Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A 30 milliárd zloty (mintegy 7,6 milliárd dollár) értékű, a Wisla (Visztula) elnevezésű légvédelmi program keretében megvalósítandó beszerzésről Macierewicz a pénteki sajtóértekezletén elmondta: befejeződött a Lengyelország biztonságának megőrzését célzó tárgyalások nagyon fontos szakasza.

A ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére alkalmas Patriot rendszerek beszerzését 2015 áprilisában az akkori lengyel elnök, Bronislaw Komorowski irányozta elő, bejelentve: Lengyelország, tekintettel az ukrán válságra, felgyorsítja rakéta- és légvédelmi rendszerének fejlesztését. Az erre kiírt pályázat előkészítő szakaszát 2014 nyarán zárták le, a legnagyobb esélyes a Patriotokat gyártó amerikai Raytheon cég. Az ügylet lezárását Komorowski 2022-re tűzte ki.

Az ukrán válságra pénteken Macierewicz is utalt, mondván: a nemzetközi helyzet nehéz, a nyugat-ukrajnai Luckban működő lengyel főkonzulátus keddi, gránátvetős megtámadása jelzi, hogy milyen drámai helyzetben vannak szomszédjaik, és mennyire számolni kell a Keletről jövő, növekvő fenyegetéssel.

Gigászi összegeket költenek a hadseregükre 2022-ig

A lengyel kormány által még 2014-ben elfogadott terv értelmében 2022-ig, mintegy 90 milliárd zlotyt, mintegy 30 milliárd dollárt szánnak a haderő modernizálására. A tervek a rakétaelhárítás, a légierő, helikopterek és hadihajók számának és minőségének növelése mellett a "jövő katonája" projekt, a katonák személyi felszerelésének és védelmének erősítését célozzák.

Nem akarnak úgy járni mint Ukrajna

Lengyelország, nem szeretne abba a hibába esni, mint Kijev. A különböző színezetű ukrán kormányok abban az egyben biztosan következetesek voltak, hogy hagyták módszeresen szétrabolni és leépíteni hadseregüket. Ennek meg is lett a böjtje, a három éve tartó orosz-ukrán konfliktus kirobbanásakor az ukrán fegyveres erők olyan katasztrofális állapotban voltak, hogy Washington segítsége nélkül még a laktanyát sem nagyon tudták volna elhagyni. Ütőképes hadsereg híján aztán jelentős területeket veszített el Ukrajna. Az évek óta tartó háborúban az egyébként sem túl jó gazdasági állapotban lévő ország teljesen kimerült, éppen csütörtökön látott napvilágot az a hír, miszerint szombattól egyoldalú tűzszünetet hirdetnek. Ezzel mintegy elismerve, hogy a háború az általuk csak szakadároknak nevezett orosz támogatást is élvező csapatok ellen elveszett. Varsó azonban véletlenül sem szeretne ebbe a csapdába esni, ezért aztán olyan ütőképes és erős hadsereg kiépítésén dolgoznak már hosszú évek óta, amivel Moszkva sem szívesen húzna újat.

Kijátszható a Patriot?

A Patriot közép-hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer egy rendkívül hatékony és kiforrott fegyver. Azonban pont néhány hete derült fény gyengeségeire. Az USA egyik szövetségese – valószínűleg Szaúd-Arábia - egy hárommillió dolláros Patriot rakétával kényszerült leszedni egy legfeljebb pár száz dollárba kerülő drónt. Az eset világossá tette, hogy a drónok tömeges bevetésével lehetőség nyílhat megbénítani a legjobb és legkorszerűbb légvédelmi rendszereket is. Miután az összes méregdrága rakétát ellőtték az indítóállványokról a filléres drónokra, jöhet az igazi csapás, a második hullámban érkező, már robbanóanyaggal is teletömött repülőeszközök. A megoldáson már dogoznak a hadmérnökök és katonai szakértők. Azért azt feltétlenül érdemes megemlíteni, hogy Magyarországnak sem ártana néhány üteg Patriot.