Felgyújtották a paraguayi parlamentet a tüntetők

Lángokban állt a kongresszusi palota.

Már a szenátusi szavazás előtt tüntetők vonultak a kongresszus épülete elé, tiltakozva az alkotmánymódosítás ellen, és összecsaptak a rohamrendőrökkel, akik vízágyukat és gumilövedékeket vetettek be ellenük. A tiltakozók betörték a parlament ablakait, gumiabroncsokat égettek, és lebontották az épületet körülvevő kerítés egyes részeit. Lángokban állt a kongresszusi palota alsó szintje, de a tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet, miután a tüntetők péntek késő éjszaka távoztak a helyszínről. Nem érkeztek arról hírek, hogy a tűz miatt bárkinek is baja esett volna. A tüntetések folytatódtak a főváros, Asunción más részein, és vidéki városokban is.

Több politikus és újságíró is megsérült, Tadeo Rojas belügyminiszter szerint rendőrök is megsérültek. Horacio Carter államfő nyugalomra és az erőszak elutasítására intett Twitter-üzenetében. "A demokráciát nem erőszakkal vívják ki vagy oltalmazzák, és biztosak lehetnek abban, hogy ez a kormány a továbbiakban is mindent megtesz a rend fenntartásáért a köztársaságban. Nem engedhetjük, hogy néhány barbár lerombolja a paraguayiak békéjét, nyugalmát és általános jólétét" - írta Carter.

A 45 fős szenátusban 25 szavazatot kapott az indítvány, a kormányon lévő Colorado Párt szenátorain kívül néhány ellenzéki is támogatta, hogy a mindenkori államfő mandátuma ne csak egy ciklusra korlátozódjék. Az 1992-ben, három évvel a diktatúra leverése után elfogadott, és azóta hatályos alkotmány nem teszi lehetővé a hivatalban lévő elnök újraválasztását, és ezen változtatna a szenátus által most elfogadott alkotmánymódosítás, amennyiben megszavazza az alsóház is, majd népszavazáson is jóváhagyják. Horacio Cartes dúsgazdag ital- és dohánygyárost 2013-ban választották meg államfővé öt évre.

Az alkotmánymódosítás révén nemcsak ő, hanem bármelyik elődje is indulhatna újra az elnöki posztért. Több latin-amerikai országban - Paraguayon kívül például Peruban és Chilében sem -, ahol az emberekben híven élnek még a katonai diktatúrák keserű emlékei, a hivatalban lévő elnökök nem indulhatnak újra a választáson.