Az államtitkárt idegesíti a Monsanto földvásárlása, de így működik a rendszer

Bitay Márton Örs megint nagyot ment a parlamentben.

A 3 hektár alatti termőföldekkel kapcsolatban már sok esetben figyelmeztettek, hogy a szürkezónában bizony komoly pénzek fehéredhetnek ki, de most már az is látszódik, hogy itt a zavarosban megéri másoknak is halászni.

Ahogy arról írtunk, Magyar Zoltán hétfőn a parlament elé vitte a bábolnai földvásárlást, amely során több mint 10 hektár magyar termőföld tulajdonjoga került az amerikai multihoz. A Jobbik agrárpolitikusának kérdésére azonban nem a Fazekas Sándor tárcavezető, hanem államtitkára, Bitay Márton Örs válaszolt, akinek egyébként papírja is van már arról, hogy hazudott.

Az ellenzéki képviselő többek között arra figyelmeztette az Országgyűlést, hogy személyesen győződött meg arról, hogy a helyi gazdák nem tudtak arról, hogy a 86 hektáros állami területből kihasítottak háromszor 3 hektárt, ebből pedig következik, hogy a Nemzeti Földalapkezelő szándékában állhatott, hogy egy közvetítő útján az egyesített birtoktest a Monsantohoz kerüljön.

Optimális esetben 3 családi gazdálkodóhoz került volna 3 három hektáros birtoktest, de a multinak mégis egyetlen "Fidesz-közeli" vállalkozó adta el, miután összevonta azokat, majd a 10 hektárt kivonta a művelési ágazatból. S ha már nem gond, hogy az agrárkémiai óriás magyarországi leányáéhoz került a termőföld, akkor miért nem az állam kaszált az ügyeleten? - tette fel a kérdést Magyar Zoltán.

Szerinte a zavar oka érthető, most nem egy szokásos fideszes földmutyiról van szó, hiszen a Monsanto lett a győztese az ügyletnek.

Ilyen előzmények után érthető, hogy a GMO-liberalizáció kapcsán felröppentek a hírek

- figyelmeztetett.

Vész a narancsvidéken: Lázár János csalást sejt a Monsanto földvásárlása mögött

Ahogy az várható volt, kiverte a biztosítékot Lázár Jánosnál az, hogy a génkezelt technológiáról elhíresült amerikai agrárkémiai multi, a Monsanto 10 hektár magyar termőföld tulajdoni jogát szerezte meg. A kancelláriaminiszter az Alfahír kérdésére a csütörtöki kormányinfón úgy fogalmazott, az a spekuláció, ami megelőzte ezt az ügyletet, "még a laikusok szemében is felveti a csalás lehetőségét".

Bitay Márton Örs a rá jellemző személyeskedést követően azt legalább elismerte, nagyon idegesíti őt is, hogy a termőföld a Monsanto tulajdona lett. De ez a kft. nem termőföldet vásárolt, hanem egy kivett ipari területet, és nem az államtól vette, hanem egy magánszemélytől - fogalmazott.

Azt azonban elfelejti, hogy amikor az NFA ezeket a birtoktesteket értékesítette, akkor azok még állami földek, és élelmiszer termelésre alkalmas területek voltak; méghozzá a köz tulajdonában.

Volt még egy érdekes magyarázata is: mint mondta, több száz esetben szokták a gazdálkodók kérni, hogy osszanak fel területeket kisebb parcellákra, amivel kapcsolatban Bitay Márton Örs is elmondta, hogy jól tudják, hogy azokat kivonják a termelés alól (szerinte ebben az esetben is ez történt, és továbbra is ahhoz a verzióhoz ragaszkodott, hogy az NFA nem Bernáth Istvánnal kötött szerződést).

Bitay Márton Örs elmondta azt is, hogy vizsgálatot indítanak annak érdekében, hogy kiderüljön, hogyan is kerülhetett a Monsanto kezére a föld.

Segítünk, dobra verték a magyar a természeti erőforrásunkat.