100 ezer embert érint a helyzet: haladéktalanul módosítanák a törvényt

A Jobbik a devizahitel elszámolási jogszabályok módosítását sürgeti.

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt javasolta, hogy az árfolyamgát határidejének lejárta után az adósoknak ne kelljen kifizetniük a tartozástömeget, hanem azt "nyeljék le a bankok". Értékelése szerint az adósság elhibázott törvényből ered és "vélhetően nem is létezett".

A jobbikos politikus szerint a helyzet 100 ezer embert érint, ezért haladéktalanul módosítani kell az idevágó törvényeket.

Mint mondta, új elszámolási törvényt szeretnének, amely orvosolja a "szociálliberális kormányok ámokfutását", miszerint engedték felszaporodni a hitelállományt, továbbá azt, hogy a kormány teret engedett az egyoldalú szerződésmódosításoknak.

Z. Kárpát Dánielt kérdezték a külföldi egyetemeket érintő jogszabály-módosításról. Azt mondta, nem támogatják a javaslat sürgősségi támogatását, s noha nem szeretné, hogy gender studiest oktassanak Magyarországon, "mélybolsevik, kádárista, kommunista ötletnek" tartja, hogy egyetemeket bezárjanak. Arra a felvetésre, hogy alelnöktársa, Toroczkai László azt hangoztatta, hogy sóval hintené be a CEU helyét, azt felelte, a párton belül belefér, hogy egy vezetőnek magánvéleménye van.

Megkérdezték a civil szervezetek átláthatóságát érintő elképzelésekről is. A jobbikos politikus azt mondta, szeretné tudni, hogy melyik civil szervezetet támogatják külföldről és hogy melyik tevékenysége káros Magyarországra nézve. Ha a javaslat erre vonatkozik, akkor támogatni fogja, ha nem, akkor módosító javaslatokkal élnek.

Z. Kárpát Dánielt faggatták arról is, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy újságírók megfigyelik Simicska Lajos nagyvállalkozót. Úgy felelt: ténykérdés ellenzéki erők, politikusok, üzletemberek megfigyelése.

A Jobbik országos plakátkampányát firtató kérdésekre Jakab Péter, a párt szóvivője válaszolt. Kifejtette, hogy mintegy 2000 helyre igyekeznek eljutni, azonban a bérbeadó még nem tudta megmondani, lesz-e ennyi hely áprilisban. Ennek megfelelően a költségekről is csak a kampány végén tudnak nyilatkozni - tette hozzá.

Közölte azt is, hogy a Publimont Kft.-vel és a Mahir Cityposter Kft.-vel kötöttek szerződést. Arra a felvetésre, hogy Simicska Lajos érdekeltségeiről van szó, azt felelte, hogy nem a tulajdonosi hátteret, hanem a szolgáltatást vizsgálták, s kevés lehetőségük van olyannal megállapodni, aki fel meri vállalni, hogy egy ellenzéki párt üzeneteit hirdeti.