Mexikóban olyan sok újságírót megöltek, hogy az egyik lap inkább magától megszűnik

A mexikói határ mentén fekvő Juárez város lapja elbúcsúzott az olvasóktól – írja a Guardian. A szerkesztőségi jegyzetben indoklásként az olvasható, hogy a következmények nélküli, újságírók ellen elkövetett gyilkosságok után úgy látják, hogy túl veszélyes zsurnalisztának lenni Mexikóban.

A Norte című lapban példaként említették Miroslava Breach meggyilkolását, akit autójában támadtak meg, és nyolc lövéssel végeztek vele, mert „túl nagy volt a szája”.

A jegyzetet író Oscar Cantu szerint nincsenek meg a biztonsági feltételek ahhoz, hogy kritikus, kiegyensúlyozott munkát végezzenek.

„Az életben mindennek van kezdete és vége, valamint ára is. És ha ez az élet, nem állok készen arra, hogy további munkatársaink fizessenek meg érte.”

A történethez az is hozzátartozik, hogy a Norte online lapként tovább működik majd, de saját riportokat már nem fognak készíteni. 30 ezer példányszámú újság volt.

Mexikóban magas szintű öncenzúra működik az újságírásban, köszönhetően az állami hirdetéseknek, valamint a szinte állandó életveszélynek. 1992 óta 32 újságírót bizonyíthatóan a munkája miatt gyilkoltak meg, további 50 zsurnalisztát pedig vélhetően hasonló motivációk miatt.