Üzent a parlamenti Fidesznek a diósdi Fidesz: amnesztiát Budaházynak!

Eközben az érintettek bizonytalanságban töltik mindennapjaikat az életüket.

A petíció első számú címzettjei Kövér László és Áder János, de nyilvánvalóan mindehhez szükség lenne a Fidesz-frakció által biztosított parlamenti többséghez is.

A civil kezdeményezéshez csatlakozott a diósdi Fidesz, amivel kapcsolatban annyit érdemes tudni, hogy Budaházy György máskülönben diósdi lakos.

Azok, akik olvasták a Bevezetés az alkotmányjogba című tankönyvet azok tudják, hogy az Alkotmánybíróság kifejtette: a közkegyelmet az Országgyűlés gyakorolja, szabad belátása szerint. Budaházy György és társainak amnesztiájáról tehát nem Brüsszel, nem Soros György és nem is az önkormányzatok határoznak, hanem a budapesti parlament.

Ehhez képest ez év februárjában egyedül a Jobbik szavazta meg a parlament Igazságügyi bizottságában azt az amnesztiatörvény-javaslatot, amelynek értelmében a 13 éves fegyházbüntetésre ítélt Budaházy György és társai szabadlábra kerülhetnének.

Toroczkai László Facebook-posztjából akkor kiderült, hogy a Fidesz tartózkodott, míg az MSZP nem vett részt a szavazáson, a javaslat így Országgyűlés elé sem került. A Fidesz egyelőre még azzal a módszerrel sem élt, hogy a törvényjavaslatot annak átírása, "kijavítása" után azt maga terjeszti elő, a sajátjaként megszavazva.

Eközben a büntetőper vádlottjai különféle kényszerintézkedések (lakhelyelhagyási tilalom, házi őrizet stb.) alatt állnak, teljes bizonytalanságban töltik mindennapjaikat az életüket alapjaiban meghatározó másodfokú ítélet előtt.