Őrült elnökválasztási kampány Franciaországban

Emanuell Macron mögött a baloldal, Francois Fillon elkeseredetten harcol, Marine Le Pen nemzetközileg is építi magát.

A közvélemény-kutatások szerint a függetlenként induló Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter lehet a befutója a francia elnökválasztásnak. A harmadik helyre szorult a jobbközép Köztársaságiak jelöltje, Francois Fillon, aki ellen ügyészségi vizsgálat indult a családtagjai tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. Múlt héten a párizsi ügyészség azt is közölte, hogy Fillon felesége ellen is vádat emeltek az ügyben. A jobboldali Nemzeti Font jelöltje, Marine Le Pen egyértelműen Fillon előtt áll a kutatások alapján, de akár a választási győzelemre is esélyes lehet. Nemrégiben Vlagyimir Putyin orosz elnöknél tett látogatást a Kremlben. A találkozó után mind Le Pen, mind pedig Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tagadta, hogy szó esett volna a Nemzeti Front orosz bankok által való finanszírozásának lehetőségéről. Korábban azzal vádolták Le Penéket, hogy Vlagyimir Putyin orosz bankokon keresztül finanszírozza a francia jobboldali pártot. Leonyid Szluckij, az orosz alsóházi külügyi bizottság liberális demokrata elnöke – akinek meghívására érkezett Moszkvába a francia Nemzeti Front elnöke - az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva „bátor cselekedetnek” minősítette, hogy Marine Le Pen a jövő hónapban esedékes francia elnökválasztás előtt Oroszországba látogatott.

Le Pen a nemzetközi elutasítottság ellen küzd

„Le Pen célja megmutatni, hogy ő már nemzetközi szereplő” - jelentette ki az Alfahírnek Nicolas de Lamberterie, a francia TV Libertés újságírója. Arra is felhívta lapunk figyelmét, hogy Oroszország mellett több nemzetközi találkozója is volt Marine Le Pennek, először találkozott hivatalban lévő állami vezetőkkel Libanonban és Csádban is. Szerinte az egyik dolog, ami elriasztja Le Pen potenciális választóit, az az elképzelés, hogy nemzetközileg elutasítanák, ha elnökké választanák. A francia újságíró azt is hozzátette: bármit csinál Le Pen, évek óta folyamatosan azzal vádolják, hogy oroszbarát. „Egy látogatás Putyinnál ezen már nem változtat semmit sem” - mondta lapunknak. Az orosz banki hitelekkel kapcsolatban elmondta, nincs egyetlen francia bank sem, amelyik akár egyetlen egy eurót meghitelezne a Nemzeti Frontnak, ezért kellett korábban külföldi bankokhoz fordulnia a pártnak.

Elkeseredetten harcol Fillon

Nicolas de Lamberterie szerint Francois Fillonnak még mindig lehet esélye a második fordulóba jutnia, mert stabil bázisa van. A jobbközép Köztársaságiak jelöltjének kampánystábja úgy véli, hogy a közvélemény-kutató intézetek tévednek, mert a szavazóik egy része egyszerűen nem meri nyilvánosan támogatni a megvádolt Fillont. Másképp gondolja Jérome Fourquet, az IFOP közvélemény-kutatóintézet elemzője, aki úgy vélekedett, a rejtőzködő szavazatról szóló feltételezés akkor volt megalapozott, amikor még személyesen vagy telefonon készültek a felmérések, és az emberek zavarban érezhették magukat, amikor meg kellett mondani, hogy kire fognak szavazni. De amióta az interneten készülnek a felmérések, nincsenek többé tabuk az intézetek szerint.

„Három hét van hátra a választásokig, ezért nehezebbnek tűnik, hogy Fillon visszaküzdje magát, mert inkább Macront támadja, mintsem hogy „keményen” beszéljen, és így szavazatokat vegyen el Le Pentől” - fogalmazott portálunknak de Lamberterie.

Macron mögött a baloldal

Macronról az francia újságíró azt mondta, „új” arc a francia politikai szcénában, de „régi” szponzorokkal. „2014 előtt teljesen ismeretlen volt a politikában, és mivel most nagyon mocskos kampány zajlik, az embereket vonzhatja egy „új” arc, aki a ”semmiből” jön” - vélekedett.

Macron 2012 és 2014 között Francois Hollande államfő legfőbb gazdasági tanácsadójaként dolgozott, majd 2014 októberétől 2016 augusztusáig gazdasági miniszter volt.

„Több politikus is arról beszél, hogy Hollande erősen benne van a Fillonnal kapcsolatos kiszivárogtatásokban, és azok azonnali megjelenésében a médiában”

- hívta fel a figyelmet de Lamberterie. Hozzátette: Hollande nem volt túl jó elnök, népszerűtlenebb volt, mint bármelyik elődje, de brilliáns politikus és taktikus. „Az egyik legközelebbi emberét hozta nyerő helyzetbe anélkül, hogy az emberek erre valóban rájöttek volna” - mondta az Alfahírnek a francia újságíró.

Macron egyébként igyekszik „elhatárolódni” Hollandetól. A Le Monde című napilapban hétfőn megjelent interjúban arról beszélt, hogy Francois Hollande-dal ellentétben nem szokványos elnök szeretne lenni, hanem olyan "elnök, aki elnököl".

Múlt hét csütörtökön Francois Fillon az RTL rádióban ironikusan felcserélte a riválisa és a köztársasági elnök keresztneveit. "Nevezhetjük Emmanuel Hollande-nak vagy Francois Macronnak, ahogy jobban tetszik" – mondta. Nyíltan támogatja Macront Manuel Valls, Franciaország volt szocialista miniszterelnöke is.

"Emmanuel Macronra szavazok, mert nem szabad semmilyen kockázatot vállalni a köztársaság számára, Franciaország számára. Nem szeretném, ha az első forduló estéjén Francois Fillon és Marine Le Pen állna egymással szemben"

– jelentette ki a szocialista politikus a BFM hírtelevízióban múlt hét szerdán. Marine Le Pen erre úgy reagált:

„Macron jelöltségének lényege most kerül napvilágra: egy hatalmas újrahasznosítási akció a rendszerből kibukottaknak.”

Még bármi megtörténhet a választáson

Nicolas de Lamberterie szerint egy Le Pen-Macron második fordulóban egyértelműen Macronnak van nagyobb esélye győzni.

„Egyszerűen azért, mert eddig a jelenlegi rendszernek jobban sikerült mozgósítania az embereket. A Nemzet Fronttól tartó bevándorlókat és főleg az idősebbeket, akik félnek az eurózóna elhagyásától”

- mutatott rá a francia újságíró. Nem hiszi, hogy a második fordulóban Fillon választóinak többsége Le Pent választaná. Néhányan inkább Macront támogatnák, mások pedig nem mennének el szavazni a második fordulóban.

„Egyelőre nem látom esélyét, hogy Le Pen nyerhetne, de mivel ez egy őrült választás az elejétől, nehéz kizárni bármilyen lehetőséget is”

- jelentette ki az Alfahírnek a francia TV Libertés újságírója.