A Fidesz levezeti a demokrácia útjáról Magyarországot

Románia már előttünk jár.

Megérkezett a Freedom House 2016-os jelentése, a Nations in Transit. Nem örülhetünk a benne olvasottaknak, ennyire rossz pontszámokat még soha nem kaptunk.

A nonprofit nemzetközi szervezet hét különböző szempont szerint (például: kormányzás, korrupció, médiafüggetlenség) értékeli az egyes országok demokráciáját, azt a 29 államot vizsgálva, amik a 90-es években szabadultak meg a diktatúrától.

Visszaesés

A hét vizsgálati szempontból ötnél visszaesés tapasztalható Magyarországon. Ezek a következő területek: választási folyamatok, civil társadalom, független média, demokratikus kormányzás, korrupció. Az önkormányzati kormányzás és az igazságszolgáltatás sem javult, csak stagnál.

A pontozás 1-től 7-ig zajlik, ahol az egyes a legjobb, a hetes a legrosszabb. Az összesítés alapján 3,54 pontot kaptunk, ez tavaly 3,29 volt, de 2010-ben még csak 2,39.

Régió

A Freedom House külön fejezetet szánt a magyarországi és lengyelországi folyamatoknak, szerintük ebben a két államban tapasztalható jelentős visszaesés. Olyannyira gyorssá vált a zuhanás, hogy már megelőzzük a Balkánt, vagy Eurázsiát is, ez főleg a korrupciónak és a szabad sajtó megnyirbálásának köszönhető.

Az összefoglaló szerint a Fidesz 2010 után fokozatosan ragadta magához a teljes hatalmat. Először új alkotmányt írtak, aztán elfoglalták a bíróságokat, átalakították a választási rendszert, később pedig nekimentek a médiának – ezekkel párhuzamosan építették fel a korrupcióra épülő irányítást. Az új célpont a civil társadalom. A jelentés azt is kiemeli, hogy a kétharmadnak köszönhetően jogilag legálisan tették ezeket.

Hogy történhetett?

A Freedom House a végén igyekszik összegezni, hogy minek köszönhetően alakult ki ilyen rendszer.

Magyarországon a politikai normák vékony gyökerei miatt törékenyek a demokratikus intézmények, ehhez az is hozzájárul, hogy az elitben nem alakult ki olyan egyetértés, hogy vannak bizonyos részei a demokráciának, amiknek mindig sérthetetlennek kell maradnia. Másrészt a közvélemény egységes kiállása is megakadályozhatta volna ezeket a pártpolitikai támadásokat.