Már biztos: visszahívja a kormány a washingtoni magyar nagykövetet

Hétfőn az ATV arról értesült, hogy június végén hazarendelik Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövetet, és a misszióvezetőt Szabó László külügyminiszter-helyettes válthatja.

„A kormányban volt, aki most nehezményezte, hogy az atlantista Szemerkényi Réka, a diplomáciai csatornákat nem használta ki eléggé, hogy az amerikai külügyminisztériumot »kellőképpen tájékoztassa« a lex CEU-ról, a felsőoktatási törvény módosításáról és megvilágítsa az amerikai State Department számára, hogy egy legitim és nem diszkriminatív szabályozásra készül az Orbán-kabinet”

írta az atv.hu.

Menczer Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium sajtófőnöke a Magyar Hírlap érdeklődésére megerősítette a Szemerkényi távozásáról szóló értesülést.

„A Trump-adminisztráció megválasztása nyomán új politikai és gazdasági feladatokat kell elvégeznie a magyar diplomáciának, ezért a nyártól a washingtoni nagykövetséget a tervek szerint Szabó László jelenlegi külügyminiszter-helyettes vezeti majd. Szemerkényi Réka jövőbeli feladatairól később lesznek egyeztetések”

– írta Menczer Tamás a lapnak.

Az atv.hu azt is írja, munkatársuk kérdésére a miniszterelnök a parlament folyosóján mosolyogva azt mondta,

"nőügyekkel nem foglalkozom".