Nem fogják kitalálni, hogy ki húzhatja fel jó drágán az új országgyűlési irodaházat

A kormány által összegründolt projektcég három vállalkozástól kért árajánlatot a munkára.

Egy márciusi kormányhatározat értelmében az Országgyűlés Hivatala (OH) vezetője nettó 9 milliárd forint keretösszeg erejéig vállalhat kötelezettséget a volt MTESZ szákház helyére épülő új irodaház felépítésére. A minősített beszerzésen kiválasztott kivitelező azonban 10,67 milliárd forintért vállalta el a munkát. Ezért a kivitelezésre vonatkozó szerződés megkötése csak a kormány hozzájárulásával lesz lehetséges. Mondjuk attól azért nem nagyon kell tartani, hogy ezt nem fogják megkapni.

A napi.hu úgy tudja, hogy a kivitelezés beszerzési eljárásában a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. három vállalkozást kért fel ajánlattételre. Az elektronikus árlejtésen a legalacsonyabb ajánlat a Market Építő Zrt.-é volt. Ugyanez a cég bontotta el a korábban az itt álló MTESZ-házat is, nettó 700 millió forintért.

A kormánnyal remek viszonyt ápoló Garancsi István milliárdos üzletember többségi tulajdonában lévő Market építette fel a Dagály úszóarénát nettó 43 milliárd forintért. Szintén az ő munkájukat dicséri a Diósgyőr új stadionjának felhúzása, ez 9,8 milliárd forintjába került az adófizetőknek.