Lázár: reális veszély, hogy a civiltörvény nyomán vegzálják a határon túli magyar szervezeteket

A pofont Sorosnak szánják, de az ő arcukon csattanhat. 

Tegnap jelentette be Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető-helyettes, hogy pártja még a héten benyújtja a külföldről finanszírozott civil szervezetek kötelező regisztrációjáról szóló törvényjavaslatot. A politikus elsősorban azzal indokolta az új szabályozás szükségességét, hogy a Soros György által támogatott szervezetek "minden korábbinál élesebben támadják a magyar kormányt azzal a céllal, hogy szétzilálják a magyar határvédelem rendszerét és kikényszerítsék a bevándorolók szabad bejutását".

Gulyás ismertetése szerint a javaslat lényege, hogy minden olyan szervezetnek, amely

7,2 millió forintnál nagyobb külföldi támogatást kap, regisztrálnia kelljen magát, mint külföldről támogatott szervezet. 

A törvénytervezetet a Jobbik "dilettánsnak" tartja. Szávay István, a párt országgyűlési képviselője többek közt azzal indokolta pártja elutasító álláspontját, hogy az előterjesztés

veszélyes precedenst teremthet a környező országokban működő magyar szervezetek elleni fellépésre is.

 

A civiltörvény nyomán nyírhatják ki a határon túli magyar szervezeteket, de a Fideszt ez nem érdekli

Az elmúlt két évben különösen fontossá vált a külföldről támogatott civil szervezetek finanszírozásának átláthatósága, hiszen Magyarországnak ezen keresztül is meg kell védenie magát - ezzel indokolta a Fidesz frakcióvezető-helyettese az átláthatósági szabályozás szükségességét a tervezetről szóló szerdai, ötpárti egyeztetést követően, amelyen nem született megegyezés a javaslatról.

A csütörtöki kormányinfón Lázár János az Alfahír kérdésére válaszolva

"reális veszélynek"

nevezte a felvetést. A kancelláriaminiszter szerint ezt a kérdést a törvény parlamenti vitája során "alaposan végig kell gondolni"