Lázárnak nagyon nem tetszik a Design Terminál 600 milliós állami támogatása

"Nem azért szerveztük ki, hogy ugyanannyi pénzt adjunk nekik."

Az intézmény 2011-ben jött létre kultúrpolitikai és ifjúságpolitikai feladatok megvalósítására, tehetséggondozásra és kreatívipari termékek megismertetésére. 2014-ben kiemelt státuszt kapott egy kategóriába kerülve többek közt a Müpával, vagy a Szépművészeti Múzeummal. Az idill 2016 őszéig tartott. Ekkor számos más kormányzati háttérintézménnyel együtt a Design Terminál is megszűnt. De csak állami intézményként.

Létrejött ugyanis  a Design Terminál Közhsznú Nonprofit Kft, amelynek egyik tulajdonosa a korábbi vezető, a Navracsics Tiborhoz közel álló Böszörményi-Nagy Gergely volt minisztériumi főosztályvezető-helyettes, és Csák János volt londoni nagykövet lettek. Az intézmény tehát magánvállalkozásként működik tovább. Legalábbis elvileg. 

A Magyar Nemzet ugyanis az Emmi által közzétett adatokból kiszúrta, hogy a cég idén is pontosan ugyanannyi állami támogatást - 600 millió forintot - kap, mint korábban állami intézményként. 

 

Magán- és állami kézben is 600 millióba kerül évente a Design Terminál

A Design Terminál Közhasznú Nonprofit Kft. kultúrpolitikai és ifjúságpolitikai feladatok megvalósítására, tehetséggondozásra és kreatívipari termékek megismertetésére kapja a közpénzt.Holott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter annak idején többek között a költségcsökkentéssel magyarázta az intézmény magánkézbe adását. A cég tulajdonosai Csák János, Magyarország volt londoni nagykövete, és Böszörményi-Nagy Gergely lettek.

Az Alfahír kérdésére válaszolva a mai kormányinfón Lázár János leszögezte: nem ért egyet a Design Terminál finanszírozásával, és az erről döntő kormányülésen is tiltakozott ellene, de kisebbségben maradt. 

"A Design Terminált nem azért szerveztük ki, hogy ugyanannyi pénzt adjunk nekik"

 - szögezte le a miniszter. Hozzátette, hogy az intézmény magánkézbe adásával az volt a cél, hogy "racionálisabban és jobban" működjön. 

"Se racionálisabb, se jobb nem lett."

 - foglalta össze karcos véleményét Lázár.