Washington szerint itt az ideje, hogy Moszkva cselekedjen Szíriában

Az Egyesült Államok most megmutatja, hogy néz ki, amikor komoly hangnemváltás megy végbe egy ország külpolitikájában. Ja, nem.

Mike Pence alelnök helyi idő szerint szerdán a Fox hírtelevíziónak adott interjúban felhívta a figyelmet, hogy Moszkvának is vannak kötelezettségei a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről szóló egyezmény betartatásában.

Szíria 2013-ban az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának követelésére csatlakozott a vegyi fegyverek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményhez, és 2014-ig meg kellett semmisítenie vegyi fegyvereinek teljes készletét. 2013 őszén Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök megállapodott a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésének nemzetközi ellenőrzésében is. Elemzők szerint Mike Pence alelnök most részben erre a megállapodásra utalt, részben pedig arra, hogy Moszkva támogatja a damaszkuszi rendszert.

Pence a Szíriának a gáztámadásra adandó válaszról így fogalmazott: "minden megoldás az asztalon van".

Korábban a nap folyamán Donald Trump elnök II. Abdalláh jordániai uralkodóval tartott sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy az idlíbi gáztámadás után megváltozott Washington hozzáállása Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjéhez, ám azt nem közölte, hogy ebből mi következik majd, illetve Washington milyen lépéseket tervez Szíriával kapcsolatban.

Kedden a nyugat-szíriai Idlíb tartományban harci gépek feltehetően mérgesgáz-támadást hajtottak végre Han Sejhún település ellen, a támadásban 72 ember meghalt. A nyugati országok Damaszkuszt vádolják vegyifegyver-támadással, míg Moszkva szerint a szíriai kormányhadsereg egy fegyverraktárat talált el, ahol a lázadók vegyi fegyvereket tároltak.