Az Iszlám Állam egyből ugrott a ziccerre: megtámadták Aszad csapatait

Magas labda. 

Az Iszlám Állam nem sokat késlekedett, hogy megragadja az Aszadék elleni amerikai légicsapás kínálta esélyt. A dzsihadisták

néhány órával a Tomahawk rakéták kilövése után támadásba lendültek a kormánycsapatok ellen. 

Az Egyesült Államok azután indította meg katonai akciót, hogy az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány Han Sejkun nevű települését vegyifegyver támadás érte. Washington  az emberiesség elleni bűncselekményért  Aszad elnököt tette felelőssé, akit Donald Trump floridai rezidenciáján tartott rövid beszédében "diktátornak" nevezett. 

 

Az Egyesült Államok rakétákkal válaszolt a szíriai vegyifegyver-támadásra

"Nem lehet vita tárgya, hogy Szíria tiltott vegyi fegyvereket vetett be, s ezzel megsértette a vegyi fegyverek betiltásáról rendelkező nemzetközi egyezményt, továbbá figyelmen kívül hagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgetését is" - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök floridai rezidenciáján tartott rövid beszédében, miután az Egyesült Államok rakétatámadást intézett péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen.

Amerikai sajtóinformációk szerint az amerikai hadsereg több mint ötven Tomahawk rakétát indított szíriai légibázisok, kifutópályák, üzemanyagállomások ellen. A CNN úgy tudja: Washington több országot előre értesített a várható légicsapásokról, a Pentagon pedig bejelentette, hogy az Egyesült Államok informálta az orosz haderőt is. A légicsapások egyébként nem érintettek olyan térséget a homszi légibázison, ahol orosz haderő állomásozik. 

A bázisról szállnak fel azok a szíriai harci gépek is, amelyek

az Iszlám Állam ellen harcoló kormánycsapatoknak biztosítanak légi támogatást.

A hónapok óta visszavonulóban levő dzsihadisták számára így lehetőség nyílt az ellentámadásra. Az akció néhány órával az amerikai légitámadás után indult Palmyra térségében. Az offenzívát sikerült megállítani, ám katonai források szerint

a légierő támogatása nélkül a szíriai hadsereg nagyon nehéz helyzetbe kerülhet. 

A Russia Today úgy tudja, az amerikai támadás során a homszi légitámaszpont "teljesen megsemmisült"